Finans

Regulering koster snart boligejerne en ekstrarente på 0,5 pct.

Det koster de danske boligejere dyrt, at myndighederne bliver ved med at tvinge regulering ned over hovedet på finanssektoren, lyder konklusionen i en ny rapport. Regeringen er villig til at se på opblødning.

Artiklens øverste billede
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er villig til at se på, om eksempelvis dele af refinansieringsloven skal skylles ud med badevandet. Foto: Lars Krabbe.

Selvom renten er stort set ikke-eksisterende, kunne den reelt være omkring 0,25 pct. lavere, hvis ikke det var for regulering af finanssektoren. Og renten stiger formentlig yderligere omkring 0,25 procentpoint, når den kommende regulering er fuldt implementeret.

Sådan lyder vurderingen fra en af de helt store spillere på obligationsmarkedet, Sampension.

»Min vurdering er, at hr. og fru Jensen kommer til at betale i omegnen af 0,5 pct. mere i rente på et 30-årigt, konverterbart realkreditlån, når al reguleringen er implementeret,« siger Kasper Ullegård, obligationschef i Sampension.

Den højere rente skyldes, at reguleringen suger likviditet ud af realkreditmarkedet, og det får investorerne til at kræve en højere pris for at investere i obligationerne.

Den danske boligfinansieringsmodel er afhængig af, at der findes et velfungerende marked.

Peter Andersen, bestyrelsesmedlem af Børsmæglerforeningen.

Finansrådet og Børsmæglerforeningen konkluderer i en ny undersøgelse, at likviditeten i det danske realkreditmarked bliver stadig dårligere og dårligere.

»Det bekymrer os, at det går den vej, fordi den danske boligfinansieringsmodel er afhængig af, at der findes et velfungerende marked for køb og salg af obligationerne bag danskernes boliglån,« siger Peter Andersen, bestyrelsesmedlem af Børsmæglerforeningen.

Det er bl.a. myndighedernes krav om, at realkreditsektoren ikke må sende for mange flekslån på auktion af gangen, som har fået realkreditselskaberne til at sprede lånene ud på i alt 440 obligationsserier - 10 gange så mange som i Sverige.

Derfor er jeg villig til at overveje at ændre refinansieringsloven.

Troels Lund Poulsen, erhvervs- og vækstminister.

Helt konkret foreslå Børsmæglerforeningen, at politikerne ændrer den såkaldte rentetrigger i refinansieringsloven, som forhindrer genbrug af obligationer på auktionerne, samt den del af tilsynsdiamanten, som regulerer de korte flekslån.

Og regeringen virker imødekommende.

»Jeg er enig i, at det er vigtigt at realkreditobligationsmarkedet er velfungerende. Det er til gavn for både boligejerne og investorerne, der sætter penge i obligationer fra realkreditten. Derfor er jeg villig til at overveje at ændre refinansieringsloven, sådan at der ikke kommer alt for mange forskellige serier af obligationer med lav likviditet, som Børsmæglerforeningen og Finansrådet ønsker,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.