Finans

Vagthunden knurrer: Vi kan ikke føre tilsyn med danskernes pensionsmilliarder

Finanstilsynets direktør Jesper Berg råber politikerne op, fordi han ikke har mulighed for at føre tilsyn med pensionsselskabernes riskofyldte investeringer. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil tage sagen op.

Artiklens øverste billede
Finanstilsynet kan ikke løse opgaven med at føre tilsyn med pensionsopsparingerne på samme vis som tidligere, lyder det fra Finanstilsynets chef Jesper Berg. Foto: Jens Henrik Daugaard

De danske pensionsselskaber har frit spil til at gamble med danskernes pensionsmilliarder, uden at Finanstilsynet kan gribe ind. Sådan lyder opråbet fra Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, der vil have politikerne på banen.

»Den opgave, som politikerne har givet os med at føre tilsyn, kan vi ikke længere løse på samme vis som tidligere, og det har vi – og pensionssektoren – en forpligtelse til at gøre politikerne opmærksom på. Vi er nødt til at diskutere det, før noget går galt,« siger Jesper Berg.

Kort fortalt er problemet, at tilsynsreglerne ikke er fulgt med udviklingen. Tidligere fik langt de fleste pensionskunder garanteret en vis procentsats i afkast på deres opsparinger. Derfor måtte selskabernes egenkapital holde for, hvis pensionsselskabernes investeringer gav tab. Og det giver loven mulighed for at føre tilsyn med.

I de nye markedsrenteprodukter, som 70 pct. af indbetalingerne går til, er det kunden selv, der tager tabet, hvis investeringerne fejler. Det har Finanstilsynet ikke de samme beføjelser til at blande sig i. Og Jesper Berg frygter, at situationen kan føre til risikofyldte investeringer i kampen om at opnå de højeste afkast.

Alternative investeringer udstiller problemerne med tilsynet i dag. Vi har en forpligtelse til at sikre, at man går ind i risikoen med åbne øjne.«

Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet

I de senere år er pensionsselskaberne begyndt at investere massivt i alternative områder som skove, vindmøller, solceller, togvogne og biogasanlæg. Ifølge Finans’ rundspørge tidligere i år forventer pensionsselskaberne i 2017 at runde 400 mia. kr. i alternative investeringer. Det er på trods af, at der har været flere skræmmeeksempler på, at det kan koste flere hundrede millioner kroner, når selskaberne ikke har styr på detaljerne i de komplekse investeringer.

»Alternative investeringer udstiller problemerne med tilsynet i dag. Vi har en forpligtelse til at sikre, at man går ind i risikoen med åbne øjne,« siger Jesper Berg.

(Grafikken viser, hvor meget de 20 største danske pensionsselskaber har og forventer at få i alternative investeringer.)

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tager Finanstilsynets advarsel alvorligt.

»Det er en problemstilling, der er behov for at dykke længere ned i, og som jeg vil drøfte med pensionssektoren. Derfor hilser jeg det velkommen, at Finanstilsynet sætter fokus på temaet,« siger Brian Mikkelsen.

Til gengæld advarer pensionsselskabernes branchedirektør, Per Bremer Rasmussen, fra Forsikring & Pension imod, at politikerne indfører særlige danske regler på et område, der er reguleret i EU.

»Det er relevant at diskutere, om lovgivningen passer til det nye markedsrente-system. Men hvis der er et problem, må politikerne gå til EU. Vi skal ikke have ekstra strikse spilleregler i Danmark,« siger han.

Pensionssektoren investerer i alt 3.000 mia. kr. for danskerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.