Vagthund advarer: Finanssektoren skal have bedre styr på kundernes følsomme data
Landets forsikrings- og pensionsselskaber skal til eksamen hos Finanstilsynet om personfølsomme kundedata for at undgå skandaler som Se og Hør og Nets-sagen.
Der skal være fuldstændig styr på de følsomme data, som landets forsikrings- og pensionsselskaber ligger inde med om deres kunder.
Det kræver Finanstilsynet, der nu - efter at være stødt på flere eksempler på problematiske forhold - løfter pegefingeren over for de to brancher. Tilsynet kræver, at hvert selskabs bestyrelse senest til sommer udførligt redegør for håndteringen af personfølsomme data, så kunderne ikke behøver at frygte misbrug.
»Selskaberne kommer mere og mere i besiddelse af personfølsomme data. Man skal som selskab overveje, om det sker inden for lovens rammer,« siger Jan Parner, vicedirektør i Finanstilsynet.
Tilsynet har endnu ikke et samlet overblik over, hvor store problemerne er med mangelfuld håndtering af personfølsomme oplysninger. Men skandalen om Se og Hør og Nets er et eksempel på, hvor galt det kan gå. Her lækkede en it-specialist personfølsomme data om kendte fra Nets til ugebladet.
Ifølge en ekspert er finanssektoren særligt udfordret.
»Det specielle for den finansielle sektor er, at man har en meget stor mængde af følsomme personoplysninger. Jo flere man har, jo større risiko er der for, at noget går galt,« siger Peter Blume, professor og dr. jur. på Københavns Universitet.
En problemstilling er, hvilke ansatte der har adgang til data, og om det registreres, hvem der henter følsomme data. En anden er selve opbygningen af databaser med personfølsomme oplysninger. Et eksempel er forsikringsselskabers tilbud om rabat på bilforsikringer, hvis kunder accepterer, at der indhentes data om deres kørsel. Det kaldes telematics og giver mulighed for at se, om f.eks. en kendt dansker jævnligt parkerer bilen hos en anden end ægtefællen.
»Det er vigtigt, at selskaberne tænker sig om i deres design af systemer, så de ikke løber ind i problemer. Det gælder f.eks., når de går ind i uopdyrket land som datastrømme via apps. Brug af telematics i forsikringsbranchen er et andet område, hvor man virkelig skal passe på, hvordan man håndterer data,« siger Jan Parner.