EU-kommissær kalder britisk handelsaftale »en vrangforestilling«
Storbritanniens drøm om en fortsat handelsaftale med EU bliver mødt med skepsis.
Når Storbritannien træder ud af det europæiske samarbejde til marts 2019, håber landet fortsat på en frihandelsaftale med EU.
Det kom frem tirsdag, da den britiske regering fremlagde en storstilet handlingsplan for Storbritanniens fremtidige toldaftaler.
Men der kan ikke komme nogen handelsaftale på plads, inden EU og Storbritannien har fået lavet en aftale om Storbritanniens exit, fastslår EU-Kommissionen.
EU’s landbrugskommissær Paul Hogan fortæller til den britiske avis Financial Times, at han synes, at det er dejligt, at Storbritannien vil indgå i en handelsaftale.
»Men der er et højt niveau af vrangforestillinger i London,« siger Paul Hogan til avisen.
Kommissæren mener ikke, at den britiske regering er klar over, hvor meget lovarbejde der skal gennemføres i EU for at få dets forslag til at ske, og det vil ikke kunne gøres, inden Brexit træder i kraft.
Desuden pointerer Paul Hogan, at der er 28 EU-lande, der skal godkende briternes forslag.
Efterfølgende har EU-Kommissionen gjort det klart, at den ikke ønsker at diskutere en handelsaftale med Storbritannien, inden der er blevet fastlagt aftaler for, hvad Storbritannien skal betale for at forlade unionen, hvordan landet vil forholde sig til Nordirlands grænse, og hvordan briterne vil tackle EU-borgerskaber.
Desuden påstår EU, at det vil være ulovligt for Storbritannien at indgå andre handelsaftaler med andre lande, hvis det stadig er med i en toldunion med EU, da briterne skriver følgende i deres handlingsplan for fremtiden:
»En mulig løsning vil være en midlertidig toldunion mellem Storbritannien og EU, mens Storbritannien forhandler sig til modige nye handelsaftaler med lande rundt omkring i verden.«
Men det har ikke fået briterne til at miste håbet på en hurtig aftale, da de stadig mener, at de kan levere en tilfredsstillende tilbud.
»Vi er sikker på, at vi kan levere et resultat, der er godt for forretningen både i Storbritannien og EU,« siger brexit-minister David Davis til nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge briterne vil handelsaftalen blive en løsning, som vil komme begge parter til gavn.
»Storbritannien er EU’s største handelspartner. Det er derfor i begge parters interesse at få en aftale om vores fremtidige forhold,« udtaler David Davis.
EU-Kommissionen står dog stadig fast på, at en handelsaftale ikke kan komme på plads før, der er lavet en aftale for Storbritanniens EU-exit.