Finans

Totalkredit holder hånden under boligmarkedet i landdistrikterne

Boligøkonom mener, at Realkredit Danmark og Nordea Kredit bevidst har trukket følehornene lidt til sig i landets randområder. Landdistrikternes Fællesråd opfordrer dem til at kopiere Totalkredit.

Artiklens øverste billede
Direktør Camilla Holm er glad for, at Totalkredit ikke har vendt Udkantdanmark ryggen, men tværtimod øget udlånet. Foto: Stine Bidstrup.

Det kan godt være, at det er op ad bakke at låne penge til at købe en bolig i udkantsdanmark. Men hvis Totalkredit ikke fandtes, var det endnu sværere.

Landets største realkreditinstitut står nemlig for mere end 65 pct. af samtlige realkreditlån i landdistrikterne i 1. halvår 2017 mod en generel markedsandel på landsplan på omkring 40 pct.

Det viser en opgørelse over Nykredits markedsandele.

Det danske realkreditsystem og Totalkredit i særdeleshed har en enorm betydning for sammenhængskraften.

Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter., Camilla Holm, direktør i Totalkredit.

»Der er ingen tvivl om, at det ville være sværere for boligejere at få et lån i landdistrikterne, hvis Totalkredit ikke var der. Ligesom priserne ville være betydeligt højere. På den måde kan man sige, at det danske realkreditsystem og Totalkredit i særdeleshed har en enorm betydning for sammenhængskraften i Danmark,« siger Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter.

Totalkredit har i årets første seks måneder lånt 17,6 mia. kr. ud i de 46 kommuner, som Erhvervsstyrelsen definerer som land- eller yderkommuner.

Selskabet, der er ejet af Nykredit, kalder det for en »bevidst handling«, at det sidder på så stor en del af markedet i landdistrikterne.

»I Totalkredit ser vi det som vort ansvar at låne ud i hele Danmark. Vi vil gerne være der, hvor vores kunder ønsker at bo, og det er vi sammen med pengeinstitutterne i Totalkredit-samarbejdet,« siger Camilla Holm, direktør i Totalkredit.

Hun er godt klar over, at væksten har været større i byerne i de seneste mange år.

»Og her er vi også til stede, og vi øger faktisk udlånet her. Nogle kunder vil gerne bo i lag i byerne, mens andre vil ud og nyde den smukke natur, og vi låner ud til vores kunder, uanset hvor de vælger at bosætte sig. Vi er faktisk stolte over, at udlånet i landdistrikterne er så stort,« siger Camilla Holm.

Det gode eksempel er selvfølgelig Klitmøller, hvor rigtig mange gerne vil bo i dag.

Hun peger desuden på, at det er forkert at tro, at danskerne kun ønsker at bo i de større byer.

»Det gode eksempel er selvfølgelig Klitmøller, hvor rigtig mange gerne vil bo i dag. Men faktisk er der mange områder rundt om i landet, hvor danskerne gerne vil bo, og derfor er vi glade for, at vi er til stede gennem vores partnere i Totalkredit. Vi er ikke optagede af at komme væk fra landdistrikterne, men derimod af at blive. På den måde går vi måske mod strømmen,« siger Camilla Holm.

Totalkredits udlån i første halvår 2017*

Ejerboliger og fritidshuse  
 
 
 
 
 
1. kvartal 2017 2. kvartal 2017 1. halvår 2017
Hele markedet Antal nyudlån 12.879 13.342 26.221
 
kr. 15.273.557.392 14.962.186.581 30.235.743.973
Totalkredits andel Antal  nyudlån 8.152 9.003 17.155
 
kr. 8.294.298.073 9.235.643.951 17.529.942.024
Markedsandel i pct. Antal nyudlån 63,30% 67,50% 65,40%
 
Mia. kr. 54,30% 61,70% 58,00%

* I de 46 kommuner, som Erhvervsstyrelsen definerer som yder- og landkommuner.

Landdistrikternes Fællesråd er glad for, at der i det mindste er ét realkreditselskab, som gerne låner penge ud i de tyndtbefolkede områder.

Jeg håber, at de øvrige realkreditselskaber tager ved lære og kigger på Totalkredit.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

»Det er altafgørende, at der er mulighed for at optage realkreditlån for såvel private som erhvervsdrivende. Markedet fryser helt til, hvis det ikke er muligt at låne til køb af huse samt til renoveringer og forbedringer,« siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Han kommer med en opfordring til Danske Bank og Nordea:

»Jeg håber, at de øvrige realkreditselskaber tager ved lære og kigger på Totalkredit, for så var der måske endnu flere, som kunne få lov til at optage et lån og bosætte sig i landdistrikterne. Det er dejligt at se, at Totalkredit viser vejen og udviser samfundsansvar,« siger Steffen Damsgaard.

Boligøkonom Curt Liliegreen tvivler dog på, at Danske Banks og Nordeas realkreditinstitutter, Realkredit Danmark og Nordea Kredit, har lyst til at ændre på deres udlånspolitik.

Vi yder finansiering til hele Danmark.

Carsten Nøddebo, adm. direktør i Realkredit Danmark.

»Realkredit Danmark og Nordea Kredit er jo ikke blevet tvunget ud af landdistrikterne. Det foregår såmænd helt frivilligt. Begge selskaber går efter byerne, hvor de får mest værditilvækst. Her kan ejerne, Danske Bank og Nordea, også sælge flere produkter, fordi der ofte er opsparing, investering og pensionsopsparing med inde i billedet. Og de er meget bevidste om, at der er penge at tjene på andre ydelser end realkreditudlånet,« siger Curt Liliegreen.

Danske Banks realkreditinstitut afviser, at det er holdt op med at låne penge ud i yderområderne.

»Vi yder finansiering til hele Danmark og støtter gerne op om sunde og kreditværdige projekter i land- og yderkommuner. Vores markedsandel til disse kommuner har ligget nogenlunde stabilt, og når den ligger lidt lavere end vores generelle markedsandel, skyldes det, at vi historisk set har haft en højere markedsandel omkring de større byer,« siger Carsten Nøddebo, adm. direktør i Realkredit Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.