Bestyrelsesdronning holder fast i førertrøjen
Baggrund: For andet år i træk er Agnete Raaschou-Nielsen nummer et på listen over landets mest indflydelsesrige bestyrelsesmedlemmer. Foran profiler som Michael Pram Rasmussen og Ole Andersen.
Hun nupper endnu engang førstepladsen. Agnete Raaschou-Nielsen kan i en ny opgørelse over landets mest indflydelsesrige bestyrelsesmedlemmer for andet år i træk vinke ned til tunge profiler som Michael Pram Rasmussen, Jens Due Olsen og Ole Andersen.
Den 57-årige erhvervskvinde er formand for Arkil Holding og Brdr. Hartmann og sidder derudover i bestyrelsen for Novozymes, Schouw & Co., Solar, Dalhof Larsen & Horneman og Icopal.
Samlet set bringer det hende til tops i en opgørelse, som Dansk Aktieanalyse har lavet for Finans. Listen tæller de 25 mest indflydelsesrige bestyrelsesmedlemmer herhjemme baseret på deres bestyrelses- og formandsposter i danske børsnoterede selskaber samt i 30 udvalgte unoterede selskaber.
Rangeret som nummer et ligger Agnete Raaschou-Nielsen foran Niels Roth, formand i TK Development, der er nummer to, og formanden i Lego, Niels Jacobsen, der er nummer tre.
»Agnete Raaschou-Nielsen har ry for at være meget dygtig og flittig og have en høj integritet. Hun har haft en alsidig karriere, som gør hende tilpas uvildig og til et godt bestyrelsesmedlem,« lyder vurderingen fra Peter Falk-Sørensen, direktør i Dansk Aktieanalyse.
Det er bare fire år siden, at Agnete Raaschou-Nielsen indstillede karrieren som topchef i Aalborg Portland for herefter alene at hellige sig en bestyrelseskarriere.
Der er ingen af de møder, jeg går til i dag, som jeg ikke gider på forhånd. Alle møder er udfordrende, og det er da stort.
På den måde er hun udtryk for en tendens, som ifølge analysen breder sig. Flere af bestyrelsesmedlemmerne på listen er nemlig professionelle bestyrelsesmedlemmer, der har lagt en aktiv direktørkarriere bag sig for nu at sidde i flere forskellige bestyrelser.
»De tidsmæssige krav til involvering i bestyrelser gør, at det kan være svært at kombinere almindeligt fuldtidsarbejde med den indsats som skal til for at deltage i en række bestyrelser,« siger Torben Bender, partner i EY med speciale i bestyrelser og børsnoteringer.
»Selvfølgelig er det relevant at have en baggrund som aktivt udførende i en virksomhed, men så er der nogen, der ser en interessant karrierevej i at specialisere sig i bestyrelsesarbejdet efterfølgende.«
Agnete Raaschou Nielsen selv kalder det for en positiv spiral, at der er flere, der som hende vælger at gå bestyrelsesvejen på fuld tid. Det løfter niveauet for virksomhedernes resultater – men der bør være en balance, mener hun.
»At der er nogen der sidder i mange bestyrelser, betyder, at de kan overføre viden, erfaringer og best practice med sig fra den ene bestyrelse til den anden. Men det er vigtigt, at der også sidder nogen i bestyrelsen, som er midt i det operationelle arbejde som topleder, og som mærker vindene suse fra forskellige retninger,« siger hun.
At hun selv valgte vejen, har hun ikke fortrudt. Før Aalborg Portland var hun blandt andet topchef i Zacco og Coca-Cola Tapperierne, men at være engageret i mange forskellige virksomheder på samme tid kan noget særligt.
»Jeg synes jo, at det er et privilegeret liv, jeg lever. Spændende og varieret. Vi har fokus på de overordnede og strategiske spørgsmål, og der er en masse nødvendige møder, man har som topchef, som man slipper for i denne her type liv,« siger hun.
»Der er ingen af de møder, jeg går til i dag, som jeg ikke gider på forhånd. Alle møder er udfordrende, og det er da stort.«
Med ikke mindre end syv danske selskaber i porteføljen skiller hun sig ud på listen. Men at det er blevet til så mange har ikke været intentionen fra start, og hun har heller ikke lyst til, at der skal komme flere til lige foreløbig.
»Jeg har et passende antal bestyrelsesposter nu. Jeg har et travlt og spændende liv, og jeg har ikke lyst til at arbejde mere end den fuld tid, jeg gør nu.«
Skal man have topfolk til at varetage bestyrelsesarbejdet, så skal der også være en relevant, konkurrencedygtig aflønning, som skal sættes op i mod topstillinger i tilsvarende virksomheder.
Den øgede professionalisering, og at flere arbejder i mange forskellige bestyrelser, giver et større fokus på aflønningerne, som i mange virksomheder er stigende. Og det er helt naturligt, mener Torben Bender fra EY.
»Skal man have topfolk til at varetage bestyrelsesarbejdet, så skal der også være en relevant, konkurrencedygtig aflønning, som skal sættes op i mod topstillinger i tilsvarende virksomheder,« siger han.
Trods højere lønninger er en professionel bestyrelse da også at foretrække for aktionærerne, lyder det.
»Det er positivt. I Danmark har vi jo en model, hvor bestyrelsen er uafhængig af den daglige ledelse, og med den model er det en fordel også fra en ejervinkel, at man har nogle bestyrelsesmedlemmer, som har tiden til at passe arbejdet og erfaring fra andre bestyrelser. Det gør dem bedre i stand til at yde kvalificeret input og sparring til den daglige ledelse.«
Agnete Raaschou-Nielsen er cand.polit. fra Københavns Universitet og har en ph.d. i Nationaløkonomi. Hun startede karrieren som forsker, inden det tog fart først i Carlsberg og siden i flere andre virksomheder.