Global

Kina har tændt for verdens største 5G-netværk

Kinas tre største mobiloperatører lancerer nyt 5G-netværk, og det får kæmpe betydning for landets handelsmuligheder, mener ekspert.

Kinesiske mobilselskaber lancerer verdens hidtil største 5G-netværk. Fotio: STR / AFP China OUT

Kina vil være verdens førende supermagt indenfor teknologi, og nu tager landet endnu et skridt på vejen mod at blive netop det.

De tre statsejede kinesiske mobilselskaber China Mobile, China Telecom og China Unicom lancerede torsdag deres helt nye og længeventede 5G netværk til deres forbrugere, og det lynhurtige internet er nu tilgængeligt i 50 kinesiske byer - herunder Beijing, Shanghai, Guangzhou og Shenzhen.

Det skriver CNN.

Andre lande som bl.a. USA og Sydkorea har allerede lanceret 5G netværk i udvalgte områder, men det kinesiske netværk er ifølge Bernstein Research langt det største, der endnu er blevet lanceret.

Alene i Shanghai er der blevet aktiveret omkring 12.000 netværksstationer.

»Størrelsen og prisen på deres 5G-netværk kommer til at få en afgørende betydning for hele distributionskæden,« siger Chris Lane, analytiker i Bernstein Research, i et notat.

5G-netværket er markant hurtigere end det gamle 4G netværk, og de tre mobilselskaber kommer alle sammen til starte deres priser ved ca. 18 dollars for 30 GB, eller hvad der svarer til ca. 120 kr om måneden.

Kina har flere mobildata-brugere end noget andet land i verden, og lige nu bruger ca. 850 mio. kinesere deres telefoner til at surfe på nettet.

I 2020 forventer analytikere fra virksomheden Jefferies, at 110 mio. kinesere vil være skiftet over til det nye 5G-netværk, hvilket i alt svarer til syv procent af landets population.

Flere smartphonevirksomheder i landet er allerede begyndt at sælge 5G-apperater og i front ligger selvfølgelig verdens største telekommunikationsvirksomhed Huawei, som også spiller en kæmpe rolle i udbredelsen af 5G-netværket i Kina.

Huawei arbejder tæt sammen med de tre statsejede mobilselskaber, der står bag netværket, og China Mobile har allerede givet næsten halvdelen af deres netværkskontrakter til Huawei.

Læs også