Serier
BREAKING

Verdensbanken og IMF: Afrika får brug for svimlende beløb til at bekæmpe coronavirus

Afrika står over for en af sine værste kriser i nyere tid og får brug for mere end 780 mia. kr. til at bekæmpe coronavirus, ifølge Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.

Corona rammer verden
Præsidenten for Sydafrika og formand for Den Afrikanske Union, Cyril Ramaphose, under en mediebriefing om coronavirus d. 22. marts 2020.  
Foto:  Phill Magakoe / AFP

Afrika får ifølge Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) brug for 114 mia. dollars, hvilket svarer til 780 mia. kr., til at bekæmpe coronavirus. Det skriver organisationerne i en fælles erklæring.

Udmeldingen kommer efter, at flere afrikanske lande allerede har fået udskudt afbetalingen af deres gæld til G20-landene, og at de to organisationer har samlet 57 mia. dollars svarende til ca. 390 mia. kr., i støtte til kontinentet.

Dertil kommer op imod 13 mia. dollars, hvilket svarer til 90 mia. kr., fra private fonde ifølge Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.

»Det er en vigtig start, men kontinentet får brug for estimerede 114 mia. dollars. i dets kamp mod Covid-19, hvilket efterlader et finansielt gab på ca. 44 mia. dollars,« står der i erklæringen.

Tidligere på ugen afholdt de to organisationer, som arbejder for at bekæmpe fattigdom og fremme økonomisk samarbejde, et fælles møde, hvor netop Afrikas håndtering af krisen stod højt på dagsordenen.

»Pandemien har allerede haft en ødelæggende effekt på Afrika, og dens virkninger vil sprede sig, efterhånden som infektionsraten stiger. Det er et tilbageslag i forhold til de fremskridt, vi har gjort for at udrydde fattigdom, ulighed og underudvikling,« udtaler, Cyril Ramaphosa, Sydafrikas præsident og formand for Den Afrikanske Union, i erklæringen.

Flere ekspert frygter, at de afrikanske landes sundhedssystemer ikke kan håndtere presset, der kan komme i forbindelse med udbruddet, og at den faldende turisme og efterspørgsel på ressourcer kan få konsekvenser for deres økonomi.

»Vi har indtil videre ydet nødstøtte til 30 lande i hele Afrika, og flere kommer til, og vi vil fortsat gå ind for gældslettelse og øgede ressourcer, især for de lande, der er hårdest ramt af Covid-19,« siger Verdensbankens præsident, David Malpass.

Prognoser fra Den Internationale Valutafond estimerer, at Afrikas BNP vil skrumpe med 1,6 pct. og gennemsnitsindkomsten falde med 3,9 pct. i 2020. Kontinentet risikerer desuden at komme ud for sin første recession i 25 år.

BRANCHENYT
Læs også