Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Eksperter: Kun en vaccine kan genrejse verdensøkonomien

Kombinationen af krav om foranstaltninger mod coronavirus og forbrugermistillid er en tung klods om benet for mange erhverv.

Corona rammer verden
Stadig flere, ikke mindst i USA, kræver en genåbning af erhvervslivet for at redde skrantende virksomheder. Foto: Jeff Kowalsky/AFP

Mens mange nationer står foran at genåbne forretningslivet gradvist, står det stadig tydeligere, at en fuld tilbagevenden til business as usual er afhængig af udviklingen af en succesfuld vaccine mod coronavirus, skriver Bloomberg.

Bloomberg uddyber det med, at forbrugerne lige nu er afventende, og virksomheder vil være negativt påvirkede af krav om afstand og kontrolforanstaltninger.

Og Kina, der var det første land, der blev påvirket af virussen, kan i dag konstatere, at nok er produktionen godt på vej til at vende tilbage til normalt niveau - men det er efterspørgslen ikke.

Og så er der risikoen for, at coronavirussen vender tilbage med ny styrke.

Den frygt spøger ikke mindst i USA, hvor kombinationen af et stigende antal smittetilfælde med coronavirus efter genåbningen og en influenzaepidemi til vinter kan få vidtrækkende konsekvenser for både sundsvæsenet og landets økonomi.

»Verden skal ikke forvente en normalisering, med mindre der udvikles en vaccine - og vaccinen skal udbredes til hele verden,« siger Harvard-professor Carmen Reinhart til mediet.

Ikke mindst det mulige i forhold til udbredelsen af en vaccine stiller hun spørgsmålstegn ved.

Carmen Reinharts bekymring deles af flere.

»Hvis ikke vi får et medicinsk gennembrud, tror jeg, at verdensøkonomien har lang vej tilbage til normale tilstande. Der hviler et stort pres på videnskaben,« siger den australske centralbankchef, Philip Lowe, til Bloomberg.

Men sundhedseksperter advarer mod, at en corona-vaccine kan tage lang tid at udvikle - muligvis år. Og herefter venter der en kæmpe opgave med at få den distribueret ud til alle afkroge af kloden.

»Jeg tror på, at det bliver muligt at udvikle en vaccine i løbet af 2020. Jeg tror mindre på, at det muligt at få den bredt ud til alle verdens lande i løbet af i år,« siger Anita Zaidi, chef for vaccineudvikling hos Bill & Melinda Gates Foundation.

Økonomerne i Deutsche Bank AG rådgiver ud fra en forventning om, at en vaccine eller anden kur mod virussen ikke vil være bredt tilgængelig det næste halvandet år.

Og den internationale valutafond advarer om, at den globale recession kan blive den dybeste i et århundrede, og at flere end én mia. mennesker kan miste arbejdet eller blive tvunget ned i løn - til ugunst for efterspørgslen.

BRANCHENYT
Læs også