New Articles
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lønmodtagere i byggeriet kræver lønforhøjelser på 20-30 pct.

En historisk forhøjelse af mindstebetalingen er hovedkravet for ansatte i byggeriet ved de forestående overenskomstforhandlinger.

Fagbevægelsen kræver minimumslønningerne i byggeriet sat markant op for at forhindre social dumping. Arbejdsgiverne har dog svært ved at se lønstigninger på 20-30 pct. for sig. Arkivfoto: Jens Dresling. Arkivfoto: Jens Dresling

Glem forhøjelser af mindstebetalings- og minimallønssatser med et par kroner. Denne gang skal timelønnen sættes op med 30-40 kr. ved forårets overenskomstforhandlinger.

Sådan lyder hovedkravet fra murere, tømrere og andre ansatte i byggeriet, da arbejdsgiverne og lønmodtagerne i byggeriet mandag formelt udvekslede overenskomstkrav.

I praksis vil det sige, at mindstelønnen kommer på omkring 160 kr. i timen.

Kravet om historiske lønforhøjelser lød såvel uden for Dansk Byggeris hovedkontor ved Nørreport i København, hvor et par hundrede håndværkere og fagligt aktive mandag var samlet med røde faner, solidaritetspølser, taler og musik, som indenfor, hvor topforhandlerne fra Dansk Byggeri og fagbevægelsen mødtes.

»Der er totalt opsving i byggebranchen, og virksomhederne får større og større overskud. Derfor skal der virkelig ske noget med social dumping med den her overenskomst. Minimumslønnen skal mindst op med 30-40 kr.,« siger tømrer og næstformand i Snedker-Tømrernes Brancheklub i 3F, Helga Mathiassen.

Hun stemte ligesom 77 pct. af hele byggegruppen i 3F nej til overenskomstaftalen i 2017.

Baggrunden for kravet om historiske lønforhøjelser er, at fagbevægelsen ønsker at tage nye midler i brug i kampen mod social dumping. I praksis får danske håndværkere nemlig langt over den såkaldte mindstebetaling, da der følger en række tillæg oveni og anciennitet, og mange arbejder på akkord.

Mens mange udenlandske håndværkere kun akkurat får mindstebetalingen.

»Hvis vi løfter mindstebetalingen med 30-50 kr. vil det stort set ikke have nogen omkostning for ordentlige danske virksomheder,« siger chefforhandler for de ansatte i byggeriet, formand for byggegruppen i 3F, Claus von Elling.

Sådan ser adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, dog ikke på det. Han frygter, at en markant forhøjelse af mindstebetalingen vil smitte af på både tillæg og i de lokale lønforhandlinger og derfor i sidste ende blive dyr.

»Det svarer til en stille og rolig stigning på 20-30 pct., og det er ikke det, vi har behov for i en situation, hvor vi ser, at byggeriet har toppet og nu flader ud,« siger han.

Læs også
Top job