Aktier

It-aktier steg - finans og energi trak i minus

De amerikanske aktier oplevede en blandet udvikling mandag - med en pil nedad. Der var fremgang til aktierne i it-sektoren, men fald til finans- og energisektorerne trak ned.

Foto: AP/Richard Drew

Det brede S&P 500-indeks faldt mandag med 0,4 pct., mens Dow Jones-indekset mistede 0,5 pct. Teknologidominerede Nasdaq steg omvendt med 0,3 pct.

Stemningen var mandag præget af, at investorerne ser frem til denne uges regnskaber fra de store teknologiselskaber. Fjerde kvartal og 2019 er dog også på agendaen, og her tyder det på, at indtjeningsvæksten vil bremse op.

- Der var håb om, at vi ville få lidt mere af et hop fra regnskaberne. Men markederne er mere bekymrede for, hvor indtjeningen i fjerde kvartal vil ende, siger Larry Peruzzi, direktør i Mischler Financial Group, til The Wall Street Journal.

Blandt sektorerne var der plus til 2 ud af 11 i S&P 500-indekset. I toppen fandt man it-aktierne, som vandt frem med 0,8 pct. Det var trukket af plusser til Apple og Microsoft på 0,6 pct. og 0,9 pct.

Herefter fulgte cyklisk forbrug med 0,5 pct., hvor Amazon steg med 1,4 pct.

Den nye sektor for kommunikationsservice faldt marginalt - selv om Facebook og Alphabet, Googles moderselskab, steg henholdsvis 0,5 pct. og 0,6 pct.

I bunden af sektorerne trak først og fremmest finansaktierne ned. Sektoren tabte 2,1 pct. på bekymring om voksende tab på lån i den regionale amerikanske banksektor. Det betød minusser til Bank of America, Citigroup, Wells Fargo og JPMorgan på 3,3 pct., 3,3 pct., 2,3 pct. og 1,4 pct.

Energiaktierne var også i den triste ende med et minus på 1,1 pct. Her spillede svage forventninger til efterspørgslen fra olieserviceselskabet Halliburton ind. Halliburtons kunder såsom Exxon Mobil og Chevron var derfor blandt dem, som tabte højde mandag med minusser på 1,0 pct. og 0,8 pct.

Halliburton, som er leverandør af produkter og services til oliefelter, fik et lidt bedre end ventet regnskab for tredje kvartal, men det blev dog ikke belønnet, da koncernen fortsat melder om budgetudmattelser hos olieproducenterne og dermed en fortsat svag efterspørgsel.

Aktien i Halliburton faldt med 3,0 pct.

Legetøjskoncernen Hasbro, som i fredags meldte ud om afskedigelser, skuffede mandag med resultaterne for tredje kvartal - både på bund- og toplinje. Det er fortsat konkursen i Toys R Us og tabet af salget dertil, som belaster Hasbro, og det mere end analytikerne havde ventet. Hasbro-aktien mistede 3,1 pct.

I S&P 500-indekset var Jacobs Engineering Group, som mandag annoncerede frasalget af sin energiforretning for 3,3 mia. dollar, helt i top. Aktien steg med 6,8 pct. på nyheden.

Lige efter fulgte chipproducenten Advanced Micro devices (AMD), som var bundprop fredag, da aktien faldt med 11,1 pct., fordi finanshuset New State Research sænkede sit kursmål for aktien, men mandag gik det den anden vej, da to finanshuse BMO og UBS løftede deres kursmål for AMD. Aktien steg med 5,8 pct.

Praxair, som gør sig inden for industrigas, steg desuden med 4,4 pct., da de amerikanske konkurrencemyndigheder mandag godkendte salget af Praxair til tyske Linde.

I bunden af S&P 500 fandt man omvendt Nektar Therapeutics, som mistede 17,2 pct. Aktien faldt, fordi schweiziske Roche har opnået gode forsøgsdata med et middel mod hoved- og halskræft, og det vil ifølge finanshuset H.C. Wainwright gøre det sværere for Nektar, som har et middel mod samme sygdom under udvikling.

Bristol-Myers hørte også til i bunden med et fald på 6,3 pct., da godkendelsen af et middel mod lungekræft er blevet udskudt tre måneder, da de amerikanske myndigheder ønsker flere oplysninger.

Læs også
Top job