Aktier

Aktier sænket af kinesisk vækstbekymring

De amerikanske aktier indledte ugen med kursfald på ryggen af skuffende økonomiske data fra Kina, som sætter spørgsmålstegn ved den globale vækst.

Artiklens øverste billede
Foto: AP Photo/Richard Drew

En positiv stemning omkring storbanken Citigroup, der mandag skød den amerikanske regnskabssæson i gang, var ikke nok til at løfte humøret.

Det brede S&P 500-indeks faldt med 0,5 pct., mens Dow Jones-indekset mistede 0,4 pct. Teknologitunge Nasdaq gled oveni tilbage med 1,0 pct.

Den negative stemning i USA fulgte i kølvandet af minusser i Asien og Europa tidligere på mandagen. Årsagen var skuffende nøgletal fra Kina, hvilket peger i retning af økonomisk opbremsning i den globale vækstmotor. Væksten i Kinas eksport var i december minimal, mens importen faktisk faldt, ligesom nye tal viste, at landet for i 2018 første gang siden 1990 oplevede et fald i bilsalget.

Ekstra malurt i bægeret var, at 2018 endte med et rekordstort kinesisk handelsoverskud over for USA, hvilket næppe gør USA's præsident, Donald Trump, mere forhandlingsvenlig i handelskrigen.

- Vi tror ikke, at der er en recession i horisonten, men der har unægteligt været en opbremsning i den globale økonomi, sagde Eric Wiegand, porteføljemanager hos U.S. Bank Wealth Management, til The Wall Street Journal.

Dele af den amerikanske regering har samtidig været lukket ned i 24 dage, rekord langt, da Donald Trump og republikanerne på den ene side og demokraterne på den anden ikke kan blive enige om et budget, og det lagde til investorernes pessimisme.

På sektorfronten var det kun finansaktierne, der var i pus denne mandag med en fremgang på 0,7 pct.

I den anden ende lå forsyningsaktierne med et minus på 2,2 pct., mens sundhedssektoren faldt med 1,2 pct. It-aktierne var også i minus med 0,9 pct.

Blandt de store selskabsnavn var der derfor også mest rødt at finde. I it-sektoren faldt Apple med 1,5 pct., mens Microsoft tabte 0,7 pct. Amazon tabte 1,4 pct., mens Googles moderselskab, Alphabet, gik 1,2 pct. tilbage. Facebooks aktie steg dog 1,1 pct.

For finansaktiernes vedkommende var det bankerne, som trak op. Citigroup indledte mandag den amerikanske regnskabssæson med sit regnskab for fjerde kvartal, og trods en umiddelbart skuffelse, da de samlede indtægter lå en halv mia. dollar under konsensus, så vendte aktien i løbet af mandagen minus til plus. Investorerne valgte at fokusere på lyspunkterne efter et fald i kursen på 24 pct. i 2018. På bundlinjen var Citigroup nemlig cirka 4 pct. bedre end ventet.

- Der er tydeligvis et brud mellem, hvad vores forretning viser, og hvad markedet ser, sagde Michael Corbat, Citis topchef, på en telekonference mandag ifølge Bloomberg News.

Aktien i Citigrouop steg med 4,0 pct., mest af alle i S&P 500, efter et startminus på 1,3 pct. Den positive udvikling løftede også op under flere af de andre storbanker med plusser til JPMorgan, Bank of America, Goldman Sachs og Wells Fargo på 1,0 til 1,3 pct. JPMorgan og Wells Fargo er selv regnskabsaktuelle tirsdag.

Også forsyningsselskabet PG&E var i vælten, da det mandag oplyste, at det vil indgive konkursbegæring. PG&E står over for milliardstore erstatningskrav, da selskabets elektriske udstyr har været årsag til flere af de alvorlige skovbrande i Californien i både 2017 og 2018, og i sidste uge sænkede Moody's på den baggrund sin kreditvurdering med fire niveauer til junk.

PG&E's aktie faldt mandag med hele 52,4 pct.

Mandag var der også fokus på minesektoren. Guldmineselskabet Goldcorp steg med 7,1 pct., da konkurrenten Newmont Mining har tilbudt at købe selskabet i en transaktion til 10 mia. dollar, svarende til 65 mia. kr., ved betaling i aktier. Det svarer til en præmie på 17 pct.

Mens aktien i Goldcorp røg i vejret på tilbuddet, var investorerne langt fra begejstrede på Newmonts vegne. Aktien i Newmont Mining mistede nemlig 8,9 pct.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.