Aktier

USA/lukning: Olieløft overskyggede ledighedseksplosion

Aktierne steg solidt i USA torsdag. Den milde stemning skyldtes et markant løft i olieprisen, mens historiske arbejdsløshedstal omvendt trak den anden vej.

Det brede S&P 500-indeks vandt frem med 2,3 pct., men efter onsdagens minus på 4,4 pct. var det stadig en dag med store udsving, da indekset på et tidspunkt lå uændret fra onsdagens lukkeniveau. Dow Jones steg desuden 2,2 pct., og teknologitunge Nasdaq gik op med 1,7 pct., selv om udviklingen kortvarigt var i minus.

Fredag morgen har investorerne slået bak. De store indeksfutures falder 0,9-1,1 pct.

Siden toppen i februar er det brede marked målt på S&P 500 stadig faldet med 25 pct.

KÆMPE OLIEHOP - HÅB OM PRODUKTIONSNEDSKÆRINGER

Den positive stemning var først og fremmest udløst af, at olieprisen over to gange hoppede op torsdag. Først fik den et løft på forlydender om, at Kina vil udnytte den lave pris omkring 20 dollar per tønde til at fylde sine nødlagre.

Dernæst kom Donald Trump på banen med en melding om, at Saudi-Arabien og Rusland vil sænke deres produktion med 10-15 mio. tønder om dagen. Et resultat af en telefonsamtale med den saudiske kronprins Mohammed Bin Salman.

- Det er en god stabilisering. Det er optimisme. Da oliesektoren beskæftiger 10,3 mio. amerikanere, er det et skridt i den rigtige retning. Vi er så bundet til olieindustrien, sagde Gene Goldman, investeringschef hos Cetera Financial Group, til Bloomberg News.

Der var dog en del usikkerhed. I Rusland nægtede man, at præsident Putin havde talt med den saudiske kronprins, og Saudi-Arabien bekræftede ikke nedskæringerne, men indkaldte dog til et hastemøde i Opec+.

Olieprisen steg dog med 21,7 pct. torsdag til 24,76 dollar, men den er stadig faldet med nær 60 pct. siden nytår, da coronakrisen har smadret efterspørgslen, mens en priskrig mellem Rusland og Saudi-Arabien har oversvømmet markedet.

HISTORISK VÆKST I LEDIGHEDEN

I den anden vægtskål var torsdagens ledighedstal fra USA. Det viste, at næsten 6,7 mio. amerikanere i sidste uge meldte sig i køen til et nyt job. Læg dertil de knap 3,3 mio. nye ledige ugen før - og omkring 10 mio. amerikanere har mistet deres job på 14 dage.

- Det amerikanske arbejdsmarked har aldrig oplevet sådan en afbrydelse. De fleste ville sige, at USA er midt i en recession lige nu, men spørgsmålet foran os er, hvor længe og hvor stor den er, kommenterede Mike Loewengart, strategidirektør hos E*Trade Financial, over for Reuters.

Investorerne holdt i sagens natur også øje med udviklingen i coronapandemien, hvor nyhederne ud af USA fortsat ikke er opmuntrende i forhold til antallet af smittede og antallet af døde, som fortsat tager til.

USA nærmer sig hastigt 250.000 bekræftede smittede, og landet har allerede 5648 dødsfald relateret til virusset. I sidste ende er det en udfladning af de kurver, som vil kunne genskabe reel optimisme i markederne.

- Det, man vil se herfra, er, at markedets bevægelser vil blive dikteret af virusset, forklarede Seema Shah, chefstrateg hos Principal Global Investors, til The Wall Street Journal.

ENERGI I TOP

Ikke overraskende var det energisektoren, som red afsted med gevinsten i S&P 500 denne torsdag. Sektoren vandt mest af alle med et plus på 9,1 pct., selv om den på et tidspunkt var i plus med hele 14,2 pct.

Her var det især de to oliekæmper Chevron og Exxon Mobil, som trak op med 11,0 pct. og 7,7 pct.

Energisektoren er dog - ligesom olieprisen - langt fra niveauet i starten af året, og den har stadig tabt knap 50 pct. siden nytår.

Der var torsdag også fremgang til forsyningssektoren med 3,1 pct., mens dagligvarer vandt 2,9 pct. Finansaktierne steg også frem med 2,5 pct. De lave renter og opbremsningen i økonomien presser især bankerne, der som gruppe stadig er faldet med 44 pct. i år: Torsdag blev det dog til plusser til JPMorgan Chase på 3,7 pct. og til Bank of America på 4,1 pct.

Udover det steg it-aktierne med 2,3 pct., kommunikationsservice med 1,8 pct., mens sundhed vandt frem med 2,8 pct.

Microsoft og Apple bidrog som så ofte før dog mest til fremgangen i S&P 500 med stigninger på 2,1 og 1,7 pct. Dagligvarekæmpen Procter & Gamble vandt også 4,6 pct.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.