Markedsoversigt: Mærsk toppede og renten steg
Der var højt humør på de europæiske aktiemarkeder mandag, og ellers hårdt ramte A.P. Møller-Mærsk var med til at trække godt op i det danske aktiemarked.
Fremgangen i det danske eliteindeks var dog lidt mere afdæmpet end i resten af Europa, hvor de ledende indeks steg op mod 5,5 pct. For C25-indekset blev det til et plus på 1,2 pct. til 1142,94.
En afmatning i coronadødsfaldene i Italien og Frankrig var med til at løfte håbet om, at man begynder at kunne se en effekt af indførte tiltag. Derudover meldte den østrigske regering mandag eftermiddag sig klar til at begynde en gradvis genåbning af samfundet efter en stor nedlukning under coronakrisen.
Særligt god var stemningen omkring A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie steg 9,8 pct. til 6358 kr. Den er dog fortsat faldet samlet set 34 pct. siden årsskiftet.
GN-aktien var også med i toppen af eliteindekset med en kursfremgang på 6,1 pct. til 308,10 kr. Nordea løftede sit kursmål for GN-aktien til 366 kr. fra 352 kr., mens Danske Bank omvendt sænkede sit til 350 kr. fra 365 kr. Bankerne gentog desuden anbefalingen "køb".
Cykliske FLSmidth havde også en god dag på børsen mandag, hvor aktien steg 4,4 pct. til 155,70 kr.
I bunden af indekset placerede en række aktier med en mere defensiv karakter sig omvendt. Det gjaldt blandt andet Coloplast, Ørsted, Chr. Hansen og Novozymes, der faldt mellem 0,3 pct. og 2,9 pct.
Vestas' aktie bakkede desuden 2,3 pct. til 562 kr. til trods for en japansk vindmølleordre på 139 megawatt. Derudover sænkede ABG Sundal Collier sit kursmål for aktien til 730 fra 800 kr., men anbefalingen er fortsat "køb".
På det danske obligationsmarked blev de indledende dæmpet en smule i løbet af eftermiddagen.
Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation sluttede i minus 0,17 pct. Det er 3 basispoint højere end fredag, men 1 basispoint lavere end ved børsåbningen mandag.
I Tyskland og Storbritannien steg renten på de ledende tiårige statspapirer omkring 2 basispoint.
Fremgangen på aktiemarkederne var med til at understrege investorernes større risikoappetit.
Det resulterede i, at flere solgte lidt ud af statspapirer, som traditionelt anses for at være en "sikker havn", og købte aktier op. Det førte til højere renter.
Handlen på de finansielle markeder var også mere begrænset end normalt mandag, idet påsken traditionelt lægger en dæmper på aktiviteten.
Samtidig var nøgletalskalenderen yderst sparsom.
Fra morgenstunden viste de tyske fabriksordrer dog en bedre udvikling end ventet i februar, mens den danske industriproduktion i februar viste en samlet fremgang på 2,1 pct. på månedsbasis.
Til sammenligning faldt industriproduktionen med 5,1 pct. i januar, hvilket er en nedrevidering fra et fald på 2,6 pct. i den tidligere opgørelse.
/ritzau/FINANS