Aktier

Europa/aktier: Energi er sorteper efter fem dages optur

De europæiske aktier er onsdag i rødt efter fem dag i streg med fremgang, hvor energiaktierne dykker sammen med olieprisen efter stigende bekymringer over udsigterne for olieefterspørgslen.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks falder 1,9 pct. efter at være steget 8 pct. siden 6. april. Det tyske DAX-indeks ligger med et fald på 2,2 pct., og det britiske FTSE 100-indeks taber 2,1 pct.

- Det er for tidligt at skifte til overvægt af risikoaktiver. Jeg ville heller ikke shorte markedet givet alt den likviditet, der bliver pumpet ud af centralbankerne, og da vi ser et fald i den potentielle smitterate, siger Mike Bell, der er markedsstrateg hos JPMorgan til Bloomberg News.

Energisektoren ligger med et fald på 4,8 pct., og den følger dermed den negative udvikling i oliepriserne, hvor WTI-olien er dykket til det laveste niveau siden 2002, idet det Internationale Energiagentur (IEA) har vurderet, at den globale olieefterspørgsel vil dykke med 9 pct. i år som følge af nedlukningerne i kølvandet af coronavirusudbruddet.

Forbruget af olie vil falde med godt 9 mio. tønder om dagen i år, lyder vurderingen fra IEA, der venter, at april vil bringe den største nedgang i forbruget i løbet af året. Her ventes det at falde med omkring en tredjedel til det laveste niveau siden 1995, vurderer energiagenturet ifølge Bloomberg News.

Franske Total bliver sendt ned med 5,4 pct. og britiske BP ligger med et minus på 4,7 pct.

Finansaktierne hænger også i bremsen med et sektorfald på 3,0 pct., hvor britiske HSBC bliver presset tilbage med 4,5 pct., og franske BNP Paribas ligger med et fald på 4,5 pct.

Den tyske sko- og tøjkæmpe Adidas har fået godkendt et nødlån på samlet 3 mia. euro i forlængelse af udbruddet af coronavirusset.

Samtidig har selskabet måttet suspendere sit udbytte, da det er en af betingelserne for lånet.

Og det falder ikke i god jord hos investorerne, som onsdag sender Adidas-aktien ned med 2,0 pct. til 220,30 euro.

Udbyttebetalingerne er suspenderet gennem hele lånets løbetid. Aktietilbagekøb er også sat på pause, ligesom bonusordningerne er fjernet i 2020.

- Den nuværende situation præsenterer en seriøs udfordring selv for sunde selskaber. Vi takker den tyske regering for dens hurtige og omfattende tiltag som svar på denne globale krise, siger Adidas' danske topchef, Kasper Rørsted, i meddelelsen.

Det britiske forsikringsselskab Hiscox er i strid modvind på børsen onsdag middag, hvor aktien falder 16,3 pct. til 705,20 pence, hvilket gør aktien til absolut bundskraber i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks.

Faldet kommer ifølge Bloomberg News, efter at de finansielle myndigheder i Storbritannien (FCA) har sagt, at der er sager, hvor forsikringsselskaber bør udbetale erstatninger til små- og mellemstore virksomheder for forretningsforstyrrelser under udbruddet af coronavirus.

De fleste policer dækker ifølge tilsynsorganet ikke i den nuværende situation, men i onsdagens meddelelse tilføjes dog, at der er "policer, hvor det er tydeligt, at forsikringsselskabet har en forpligtelse til at betale".

Hiscox-aktien faldt tirsdag 18 pct. og har sammenlagt tabt omkring 31 pct. de seneste to handelsdage, hvilket ifølge Bloomberg er det største fald over to dage for aktien siden angrebet på World Trade Center den 11. september 2001.

Sundhedsaktierne klarer sig onsdag bedst blandt de 11 primære sektorer i Stoxx 600-indekset. Her er stigninger på 2,1 pct. til franske Sanofi og 1,5 pct. til britiske Astrazeneca.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.