Aktier

USA/åbning: Rød start med pres på banker og olieselskaber

De amerikanske aktiemarkeder bliver onsdag sendt ned fra start, hvor det især går hårdt ud over bank- og energiaktierne, der er ramt af henholdsvis svage regnskaber og olieprisfald. 

Det teknologitunge Nasdaq-indeks taber 1,9 pct. til 8352, Dow Jones-indekset falder med 2,4 pct. til 23.386, og det finanstunge S&P 500-indeks åbner med et minus på 2,4 pct. i 2779.

- Aktierne har haft et pænt rebound i løbet af den sidste måned, så vi ser nu, at en smule risiko bliver taget af bordet, da den økonomiske realitet ved situationen begynder at ramme hjemme, siger Craig Erlam, der er senior markedsanalytiker hos Qanda, til Reuters.

SVAGE BANKREGNSKABER PÅ STRIBE

Regnskabet for første kvartal fra den amerikanske storbank Bank of America lander lidt under analytikernes forventninger.

Banken indkasserer en nedgang i resultatet på 45 pct., og det betyder, at indtjeningen per aktie ligger en smule under forventningerne, da det nu lander på 0,40 cent per aktie mod det forventede 0,46 cent.

Bank of America meddeler også i regnskabet, at banken har nedskrevet på udlån for 4,8 mia. dollar.

Omsætningen for første kvartal lander på 22,8 mia. dollar, hvilket ligger på niveau med analytikernes forventninger.

Bank of America-aktien bliver sendt ned med 5,6 pct.

Den integrerede storbank Citigroup har også leveret sit regnskab, hvor tab på dårlige lån er steget til 7 mia. dollar fra knap 2 mia. dollar, hvilket afspejler opbygning af reserver og en ny regnskabsstandard kaldet CECL.

Resultatet for første kvartal i Citigroup landede på 2,52 mia. dollar, hvilket er et fald på 46 pct. i forhold til sidste år. Resultat per aktie tager også et dyk og lander på 1,05 dollar per aktie mod 1,87 dollar sidste år. Det ligger dermed også et nyk under forventningerne, der ifølge Factset lå på 1,07 dollar per aktie.

Citigroups nettorentemarginal er faldet til 2,48 pct. fra 2,63 pct. i fjerde kvartal sidste år.

Citigroup-aktien taber 4,3 pct.

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs leverede et overskud per aktie på 3,11 dollar mod ventet 3,25 dollar ifølge Factset. I første kvartal året før var det tilsvarende overskud 5,71 dollar.

De samlede indtægter kom bedre ud end ventet, da de i kvartalet blev opgjort til 8,74 mia. dollar mod ventet 7,84 mia. dollar.

Der blev i kvartalet hensat 937 mio. dollar til tab mod 224 mio. dollar i første kvartal sidste år. De samlede hensættelser til tab er ved udgangen af marts 3,2 mia. dollar.

Goldman Sachs-aktien falder med 4,1 pct.

LUFTFARTSSELSKABER UNDERSTØTTES AF LÅN FRA STATEN

De amerikanske luftfartsselskaber letter på børsen i New York, idet de ifølge finansminister Steven Mnuchin har indgået en foreløbig aftale med finansministeriet om at få adgang til milliarder af dollar i statslige lån, hvilket sikrer en midlertidig livline, idet sektoren venter på, at kunderne begynder at flyve igen.

Aftalen dækker alle de større luftfartsselskaber, hvor regeringen vil sende 25 mia. dollar som hjælp til selskaberne ud af den 2200 mia. dollar store hjælpepakke, der blev underskrevet 27. marts.

United Airlines åbner med et plus på 0,6 pct., og Delta Air Lines åbner 0,6 pct. højere.

ØRETÆVER TIL ENERGIAKTIERNE

Energisektoren ligger også til at åbne med fald, idet den følger den negative udvikling til oliepriserne, hvor WTI-olien er dykket til det laveste niveau siden 2002, idet det Internationale Energiagentur (IEA) har vurderet, at den globale olieefterspørgsel vil dykke med 9 pct. i år som følge af nedlukningerne i kølvandet af coronavirusudbruddet.

Forbruget af olie vil falde med godt 9 mio. tønder om dagen i år, lyder vurderingen fra IEA, der venter, at april vil bringe den største nedgang i forbruget i løbet af året. Her ventes det at falde med omkring en tredjedel til det laveste niveau siden 1995, vurderer energiagenturet ifølge Bloomberg News.

Exxon Mobil åbner med et minus på 4,6 pct. lavere, og Chevron bliver sendt ned med 4,5 pct.

Mastercard taber 7,9 pct., Visa falder 3,2 pct. og American Express åbner med et minus på 5,7 pct.

Finanshuset Jefferies har sænket sin anbefaling på de to førstnævnte kreditkortselskaber med henvisning til forventninger om, at modvinden fra færre internationale rejser vil vare længere tid end der er indregnet i konsensusestimaterne.

El-bilproducenten Tesla har fået genoptaget sin dækning med anbefalingen ”køb” af finanshuset Goldman Sachs, der giver aktien et kursmål på 864 dollar.

Tesla-aktien stiger 4,8 pct. højere i formarkedet i 744,07 dollar, og dermed ser opturen ud til at forsætte efter tirsdagens stigning på 9,1 pct. og mandagens fremgang på 13,6 pct.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.