Aktier

USA/lukning: Usikkerhed grundet oliekollaps - it trak for i nedtur

De amerikanske aktier faldt tungt tirsdag, da mandagens oliekollaps fortsatte. Og tirsdag tog markederne i endnu højere grad den stress til sig.

Udover den store nedtur for olieprisen var investorerne også mere forsigtige i deres syn på, hvordan økonomien vil udvikle sig, når der engang sker en reel genåbning.

Det brede S&P 500-indeks faldt med 3,1 pct., mens Dow Jones-indekset mistede 2,7 pct., og teknologitunge Nasdaq bakkede med 3,5 pct.

Onsdag morgen er markedet svinget rundt fra minus til pus. De store indeksfutures ligger ved 6-tiden med stigninger på 0,1-0,3 pct.

Olie til levering i maj i USA faldt mandag til minus 37,63 dollar per tønde, og selv om kontrakten svingede tilbage over nul til 10,01 dollar tirsdag, rullede presset videre på futuren for junileverancer, som tirsdag droppede med 33,9 pct. til 13,51 dollar for en tønde olie.

Nedturen er udløst af et uhørt fald i efterspørgslen på grund af nedlukningen af økonomien, og samtidig er lagrene især i USA tæt på at være fyldte til randen.

- Det er helt vildt det, som sker i olie. Men det er peak lige nu med maj-kontrakten, hvor det meste af verden rammes hårdest af nedlukningen. Det vil nok være lidt slemt de næste dage, men så kommer der igen fokus på, at det bliver bedre, siger Lars Skovgaard Andersen, der er seniorstrateg i Danske Bank, til Ritzau Finans.

- Det er noget, som skal handles af i markedet, så det er negativt, fordi man havde fokus på, at glasset var halvt fyldt, men nu taler man om, at det måske tager lidt længere tid. Og oliemarkedet er en påmindelse om det, fortsætter han.

NY OLIENEDTUR TIRSDAG

I S&P 500-indekset var alle sektorer tirsdag i rødt. It-aktierne trak mest ned med et fald på 4,1 pct. Her var det nogle af den seneste uges vindere, som førte an i nedturen med fald til Microsoft på 4,1 pct. og til Apple på 3,1 pct.

Intel og Nvidia smed samtidig henholdsvis 4,8 pct. og 6,1 pct. De to kreditkortkæmper Visa og Mastercard bakkede også 2,3 pct. og 2,5 pct.

- It var måske kommet lidt for langt væk fra resten af markedet, så nu skulle der lige korrigeres, kommenterer Lars Skovgaard Andersen.

Finansaktierne bakkede også med 3,2 pct. - hevet ned af bankerne - og kommunikationssektoren faldt med 3,2 pct. - trukket ned af Facebook og Alphabet, Googles ejer, som hver især tabte 4,2 pct. og 4,0 pct.

I cyklisk forbrug, som mistede 2,7 pct., tabte Amazon 2,7 pct., og Hope Depot og Nike smed 2,6 pct. og 3,1 pct.

ENERGI I TOPPEN

Paradoksalt nok klarede energisektoren sig hæderligt denne tirsdag, da den kun faldt med 1,7 pct. Her førte Chevron an i minusset med et fald på 2,3 pct., mens storebror Exxon Mobil klarede sig bedre med et minus på 0,5 pct.

Det til trods for de store fald i oliepriserne på nært forestående leverancer.

- Det er noget andet, hvis store olieselskaberne i USA virkelig går på ned. 15-17 pct. af high yield i USA er skiferolieproducenter. Det betyder noget. Og der er arbejdspladser i det. Industrien er leverandør til oliesektoren. Bankerne har lånt penge til den. Så industri og banker er også under pres fra det her i øjeblikket, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Industrisektoren faldt tirsdag med 2,4 pct.

IBM FALDT EFTER OMSÆTNINGSFALD

Udover olien var der også andre nyheder. Regnskabssæsonen er i fuld gang i USA, og mandag aften leverede IBM tal for første kvartal, der viste et omsætningsfald på 3 pct. til en spids under forventningerne, og selv om IBM, der også trak sin prognose tilbage, klarede sig lidt bedre på indtjeningen, faldt aktien tirsdag med 3,0 pct.

Coca-Cola kom tirsdag også med nyt om sit første kvartal. Og selv om første kvartal var bedre end ventet, så var meldingen om, at volumenerne i april er faldet med 25 pct. værre end forudset, og aktien tabte derfor 2,5 pct.

Forsikringskæmpen Travelers endte derimod uændret efter sine tal, selv om de var svagere på både top og bund end ventet.

Selskabet var imidlertid især ramt af omkostninger i forbindelse med tornadoer i USA, og derfor var aktien det eneste forsikringsselskab i S&P 500, der ikke var i minus.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.