Amerikanske aktier lukkede med minusser
Apple trak ned, da aktierne i USA torsdag vendte rundt fra solide plusser til tunge kursfald.
Torsdag startede ellers med plusser oven på onsdagens optur, men en masse usikkerhed – især fra Europa – skabte usikkerhed og nervøsitet i handelen i USA, og derfor endte det med tunge fald på de toneangivende amerikanske aktieindeks.
Det brede S&P 500-indeks faldt torsdag 1,8 pct., selv om det var i plus med så meget som 0,8 pct. Dow Jones smed samtidig 1,5 pct., mens teknologiaktierne på Nasdaq vendte fra et plus på 1,4 pct. til minus 2,0 pct.
– Der begynder at være en del politikstøj, som larmer derude. Og det gør den del af markedet, der skulle komme igen, sårbart. Når folk skal have sikkerhed, så ryger de over i obligationer, renterne falder og så går det ud over finans, siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.
– Kombineret med en svaghed i teknologi, åbenbart lidt tid endnu, så mangler der noget til at trække. Der er ingen til at holde gang i festen.
Torsdagen var da også fyldt med mange små skuffelser. I Europa stiger coronasmitten i flere lande. I Frankfurt havde ECB-chef Christine Lagarde ikke noget nyt med til investorerne på rentemødet. Og i London forplumrer premierminister Boris Johnson på ny brexit og relationen til EU efter Storbritanniens endelige udtrædelse, og det pressede pundet til sit laveste siden marts.
I USA stemte Demokraterne i Repræsentanternes Hus mod Republikanerne i Senatets forkølede hjælpepakke til 500 mia. dollar. Republikanerne har ellers selv tidligere forslået ny stimulus på 1000 mia. dollar, mens Demokraterne kræver 3400 mia. dollar.
Nøgletallene var heller ikke opløftende i USA. I sidste uge meldte 884.000 amerikanere sig for første gang som ledige, og det var en smule mere end ventet, og samtidig på samme niveau som den foregående uge, så der er ikke tegn på ny bedring i jobmarkedet.
De amerikanske olielagre steg også overraskende i sidste uge, mens et fald var ventet, hvilket sendte olieprisen ned med et minus på 2,5 pct.
Danske Banks investeringsekspert efterlyser derfor noget positivt brændstof, som kan vende stemningen, for ellers kan aktierne dykke yderligere herfra.
– Vi fik et par dage med rebound. Nu får vi så en sur torsdag. Det er dog vigtigt, at det her ikke bliver til flere dage med fald. Ellers kan det skabe nervøsitet og fortsætte lidt længere tid, lyder det fra Lars Skovgaard Andersen.
I S&P 500-indekset sluttede alle hovedsektorerne i rødt. Værst gik det for energi, trukket ned af olieprisen, som smed 3,7 pct. It fulgte lige efter med et fald på 2,3 pct., og cyklisk forbrug mistede 1,8 pct. Lidt højere op kunne finans nøjes med et minus på 1,4 pct.
Det var de fem store teknologinavne i USA, som trak aktiemarkedet i rødt torsdag. Apples aktie bakkede med 3,3 pct., mens Microsoft mistede 2,8 pct. Amazon tabte samtidig 2,9 pct., og Facebook og Alphabet, Googles ejer, dalede 2,1 og 1,4 pct.
Fra selve Wall Street var der også interessante nyheder torsdag. Den første var, at JPMorgan Chase, USA's største bank, fyrede flere medarbejdere, ifølge Financial Times, for at have snydt med de føderale hjælpepakker under coronakrisen og udbetalt penge til sig selv.
Den anden nyhed, en positiv en af slagsen, var, at skotten Jane Fraser i starten af 2021 bliver den første kvindelige topchef på Wall Street, da hun skal lede Citigroup, USA's tredjestørste bank.
Det var dog rentefald, som bar igennem på bankernes kursudvikling, og JP Morgan faldt 1,0 pct., mens Citigroup mistede 0,9 pct.
I S&P 500 var det først og fremmest olie- og gas, som udgjorde bunden. Torsdagens syv største fald kom fra den sektor med EOG Resources nederst med et minus på 9,2 pct.
General Motors (GM) fik også opmærksomhed. Koncernen blev tirsdag belønnet med 7,9 pct. for købet af 11 pct. af aktierne i den kinesiske producent af elbiler Nikola. Torsdag blev det til et minus på 5,6 pct., da hedgefonden Hindenburg Research beskyldte Nikola for at lyve om sin teknologi, ifølge Bloomberg News.