Aktier

De amerikanske aktier steg markant til rekordniveauer

Efter et par uger med positive vaccinenyheder var det fortsat de cykliske aktier, som i særdeleshed løftede.

Artiklens øverste billede
Foto: Reuters.

Det brede S&P 500-indeks vandt frem med 1,6 pct. til 3635,41 point, og det var 0,2 pct. mere end den seneste rekord fra forrige mandag. Dow Jones steg også 1,5 pct., og indekset passerede for første gang nogensinde 30.000 og endte i rekord i 30.045,84 point. Nasdaq blev desuden løftet 1,3 pct., men er stadig 0,2 pct. under sin top fra starten af september.

Udover medvinden fra de tre positive vaccinenyheder de seneste par uger fra Pfizer, Moderna og senest Astrazeneca, blev stemningen løftet af, at demokraten Joe Biden mandag af USA’s myndigheder officielt blev betegnet som den formodede vinder af præsidentvalget for tre uger siden.

Det betyder, at Bidens stab får adgang til føderale midler og nu kan tale med en række relevante myndigheder, så det kommende magtskifte kan planlægges.

Selv præsident Donald Trump, uden at indrømme sit nederlag, lod på Twitter forstå, at han er enig i den beslutning.

Ifølge amerikanske medier ventes tidligere centralbankchef Janet Yellen også at blive udpeget som kommende finansminister, og hun har den senere tid talt for øget finansiel stimulus.

"Markedet er primært positivt tirsdag på nyheden om, at Biden sætter sit hold, og hiver Yellen op af hatten. Hun er et super kort. Hun har været chefen, så hun ved, hvad det drejer sig om," siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

"Det er godt med godt på. Der er vaccinerne, processen mod præsidentskiftet og Yellen."

Energisektoren toppede i tirsdagens S&P 500-indeks med et plus på 5,2 pct. En markant fremgang, der dog blegnede lidt i forhold til mandagens plus på 7,1 pct. Olieprisen er steget den senere tid og var tirsdag for første gang siden marts over 45 dollar per tønde, da de positive vaccinenyheder får investorerne til at tro på vækst og øget olieforbrug.

Finans vandt også frem med 3,5 pct. Bankerne blev løftet af udsigten til øgede volumener, færre konkurser samt stigende renter, der gavner renteindtægterne. Råvarer og materialer gik også op med 2,5 pct., og den vigtige it-sektor gik også frem med 1,4 pct.

"Det er nu, man begynder at lukke bøgerne ned for året, og der sker en balancering af porteføljerne. Der sælges ud af vinderne, og investorerne køber årets dårlige performere," mener Lars Skovgaard Andersen.

Det var dog stadig flere af de helt store teknologinavne, som skubbede mest på markedet. Microsoft toppede den liste med et plus på 1,8 pct., mens Apple vandt 1,2 pct., og Facebook gik op med 3,2 pct.

"De store it-navne trækker også op tirsdag. Det er et godt tegn," slår Danske Banks seniorstrateg fast.

De store banknavne blandede sig også i kampen. USA’s største bank, JPMorgan Chase, gik op med 4,6 pct., mens Wells Fargo steg 8,8 pct., og Bank of America vandt 5,8 pct.

I oliesektoren hoppede Exxon Mobil op med 6,7 pct., mens Chevron steg 5,0 pct. 

I toppen af S&P 500 lå også en række andre selskaber med særlig eksponering mod den økonomiske udvikling. Verdens største krydstogtselskab Carnival gik op med 11,3 pct., og de to luftfartskæmper United Airlines og American Airlines vandt henholdsvis 9,9 og 9,3 pct.

Lavpriskæden Dollar Tree hoppede desuden frem med 14,1 pct. Koncernens regnskabstal for tredje kvartal var bedre end ventede på både top og bund, ligesom den underliggende vækst, det sammenlignelige salg, steg med 4 pct. mod ventede 2,9 pct.

Tesla fortsatte sin optur og passerede tirsdag efter et plus på 6,4 pct. for første gang nogensinde en markedsværdi på 500 mia. dollar. Det er mere end selveste Walmart og Johnson & Johnson og nok til en samlet amerikansk sjetteplads. Aktien løftes fortsat på nyheden om, at den er på vej ind i S&P 500-indekset. Siden nytår er Tesla nu steget med 564 pct.

/ritzau/FINANS

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.