Aktier

Aktier/middag: Mærsk på rekordkurs - Pandora presset af uvished om '21

A.P. Møller-Mærsk er på rekordkurs tirsdag middag, men det danske eliteindeks er delt op i to, hvor de faldende aktier er dem, der bestemmer retningen.

Pandora og Vestas ligger i bunden på en dag, hvor Vestas igen er ramt af lidt gevinsthjemtagning efter et forrygende 2020 set på aktiekursen, og hvor finanshuset Kepler Cheuvreuxs begejstring for Pandora-aktien er dæmpet.

Samlet falder C25 med 0,3 pct. til indeks 1686,6.

- For at starte med det mest iøjefaldende, så har Mærsk fået et par opdaterede analytikeranbefalinger, hvor Berenberg hæver sin anbefaling til "køb" fra "sælg", og JPMorgan peger på dem som et "toppick" indenfor transportsektoren, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Blandt sidepapirerne falder Bang & Olufsen-aktien efter regnskabet for det forskudte andet kvartal, Jyske Bank stiger på en opjustering, mens SAS-aktien taber højde efter meldingen om chefafgang og trafiktal for december.

I en analyse skriver det tyske finanshus Berenberg om Mærsk, at:

- Den nuværende stigning i fragtraterne er hidtil uset og fortsætter formentlig i så lang tid, at det vil have langvarig effekt på branchen. Vi venter ikke, at spotpriserne normaliseres indtil andet halvår af 2021, hvilket til gengæld bør resultere i, at kontraktraterne overstiger normalen i andet halvår, lyder det fra det tyske finanshus.

Berenberg fordobler da også kursmålet til nu 17.500 kr. mod tidligere 8700 kr.

JPMorgan har også løftet sit kursmål for aktien til 16.982,01 kr. fra 15.120,70 kr., mens anbefalingen "overvægt" bliver gentaget.

B-aktien i Mærsk stiger med 4,3 pct. til 15.035 kr., og holder stigningen dagen ud, er rekorden fra den 8. januar på 14.465 kr. historie.

På trods af et løftet kursmål for Vestas-aktien fra Deutsche Bank til 1630 kr. fra før 1350 kr. og en uændret købsanbefaling, fortsætter aktiekursen med at falde efter mandagens tab på 2,5 pct.

Tirsdag middag mister Vestas pusten med et fald på 3,1 pct. til 1475 kr.

Finanshuset Kepler Cheuvreux sænker anbefalingen af aktien i Pandora til "hold" fra "køb". Kursmålet er dog løftet 20 kr. til 650 kr. Den sænkede anbefaling kommer efter en stærk periode for Pandoras aktie, som sidste år blev mere end fordoblet i værdi.

- Der er lidt usikkerhed omkring 2021, når talen falder på Pandora. Sidste år blev der måske købt en gave eller to mere end vanligt, fordi verden var ramt af nedlukning. Men hvordan vil det se ud, når verden igen bliver "normal", siger Martin Munk.

Pandora opjusterede mandag for anden gang på kort tid forventningerne til 2020, hvor en stor stigning i onlinesalget delvist har opvejet et faldende salg i butiksnettet.

Pandora falder 2,2 pct. til 626,60 kr.

Blandt sidepapirerne lagde Jyske Bank tirsdag morgen ud med en opjustering af forventningerne til 2020, hvor banken nu estimerer et nettoresultat på 1,6 mia. kr. mod en tidligere forventning om et resultat på 1,0-1,5 mia. kr.

Jyske Bank stiger 3,7 pct. til 252,70 kr., Danske Bank ligger til et plus på 2,2 pct. til 108,85 kr., og Nordeas aktiekurs er oppe med 1,8 pct. til 51,16 kr.

- Vi har set, at bankerne klarer sig forholdsvis godt. Og flere er kommet med opjusteringer. Så dagens opjustering fra Jyske Bank er nok med til at give bankerne lidt medvind, vurderer Martin Munk.

Bang & Olufsen fastholder de opjusterede forventninger fra den 15. december på 2,3-2,5 mia. kr. i det skæve regnskabsår 2020/2021, viser regnskabet for andet kvartal.

Bundlinjen viste for andet kvartal et overskud på 12 mio. kr. mod minus 60 mio. kr. i samme periode sidste år.

- B&O har været inde i en god periode efter opjusteringen. Så der var ikke så meget overraskende i dagens regnskab, siger Jyske Banks senioraktierådgiver.

Bang & Olufsen-aktien falder 3,4 pct. tirsdag middag til 37,20 kr. Den 15. december 2020 lukkede aktien i 26,32 kr.

SAS' topchef gennem de seneste ti år, Rickard Gustafson, har valgt at sige sit job op for at arbejde for en af "Sveriges største" industrikoncerner, SKF, som producerer kuglelejer.

SAS-aktien falder 1,3 pct. til 1,25 kr.

- Det var en overraskelse, at CEO forlader SAS. Gustafson var ved at få styr på SAS, inden corona ramte, så det er lidt af en bet her midt i coronakrisen, siger Martin Munk.

Og friske trafiktal viser, at SAS i december havde et fald i passagertrafikken på rutefly målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) på 87,0 pct. i forhold til samme måned året før.

AaB har mandag aften opjusteret sine forventninger til det forgangne regnskabsår.

Koncernen regner nu med et positivt resultat før skat mellem 8 og 10 mio. kr. mod tidligere et bud om et overskud før skat fra minus 2 til plus 3 mio. kr.

Aktien stiger 0,5 pct. til 40,20 kr. tirsdag middag.

Læs også
Top job