Aktier

Aktier/åbning: Mærsk brager op og Chr H straffes for tal i rødt marked

Der er i torsdagens aktiehandel fokus på Mærsk og Chr. Hansen ved åbningen.

Mærsk har fået løftet kursmålet, og Robert Uggla pryder forsiden på Børsen, mens Chr. Hansen har leveret regnskab for første kvartal. Markedet har også fået en opjustering fra Nilfisk og en meddelelse fra Vestas om reduktion på 220 medarbejdere overvejende i Danmark.

Det ledende danske aktieindeks C25 falder 0,2 pct. til 1668,29 efter ti minutters handel. Andelen af stigende og faldende aktier er stort set 50/50.

Chr. Hansen kom en snert dårligere end ventet igennem første kvartal af det skæve regnskabsår 2020/21 målt på top- og bundlinjen. Det takserer investorerne til et kursfald på 3,9 pct. til 581 kr.

Omsætningen i kvartalet landede på 243,5 mio. euro, og overskuddet af primær drift, EBIT, før særlige poster lød på 61,4 mio. euro, fremgår det af regnskabet torsdag morgen.

- Vores første kvartal var ganske stærkt med god performance på tværs af vores forretning, især inden for Health & Nutrition. Vi var i stand til at vinde nye forretninger, lancere nye produkter i fødevarekulturer og enzymer og få fremgang i salget på nøglemarkeder som eksempelvis ost - alt sammen på trods af vanskelighederne med covid-19, siger Mauricio Graber.

Her var på forhånd ventet en omsætning på 257 mio. euro og et driftsresultat før særlige poster på 62,4 mio. kr. ifølge konsensusestimater indsamlet af Chr. Hansen.

I samme periode året før var omsætningen på 272,4 mio. euro, og der var et overskud på driften på 70,1 mio. euro.

Mærsk har fået løftet kursmålet af Deutsche Bank til 20.000 kr. fra 15.500 kr., mens anbefalingen fastholdes til "køb". Det er det højeste kursmål blandt alle de analytikere, der dækker Mærsk ifølge Bloombergs opgørelse.

Aktien bankes op med 1,5 pct. for B-aktien til 15.110 kr. Holder det slutfløjtet på markedet er det endnu en rekord.

Det kan også være med til at sætte fokus på aktien, at Robert Mærsk Uggla løfter sløret for processen, der førte til transformationen af Mærsk.

I bagklogskabens lys burde processen have været sat i gang tidligere, og selvom transformationsarbejdet er godt på vej, er det ifølge topchefen dog langt fra færdigt, skriver Børsen.

Nilfisk opjusterer sine forventninger for 2020 efter en bedre end ventet afslutning på året. Baseret på foreløbige, ikke reviderede tal venter Nilfisk nu den organiske vækst for den samlede forretning at være omkring minus 11,5 pct. og EBITDA margin før særlige poster at være omkring 12,0 pct.

Selskabet justerede senest 24. november sine forventninger og så en organisk vækst i toppen af det angivne spænd på minus 12 pct. til minus 14 pct. og en EBITDA margin før særlige poster i toppen af det angivne spænd på 10,5 pct. til 11,5 pct.

Nilfisk aktien stiger 5,5 pct. til 145 kr.

Vestas sænkes til "hold" fra "sælg" af Jyske Bank. Kursmålet løftes samtidige til 1250 kr. fra 1150 kr. Det sker "ovenpå den seneste tids kraftige kursstigning, hvor aktien er oppe med over 20 pct. siden slutningen af november – vel og mærke uden at indtjeningsforventningerne er fulgt med op", påpeger banken.

Vestas oplyste torsdag morgen, at selskabet vil skære 220 stillinger i Danmark og Storbritannien.

Størstedelen af afskedigelserne vil ske i Danmark, fremgår det. Nedskæringerne kommer som følge af integrationen af MHI Vestas Offshore Wind.

Vestas-aktien ligger uændret i 1459,50 kr.

Tryg stiger 0,1 pct. til 197,20 kr., har fået sænket sin aktieanbefaling til "hold" fra "køb" hos SEB, der samtidig har justeret kursmålet en kende op til 201 kr. fra 197 kr.

Nordea har fået sænket kursmålet til 65,35 kr. fra 69,37 kr. af finanshuset SEB. Det fremgår af data fra Bloomberg. Anbefalingen fastholdes på "køb".

Nordea stiger 1,2 pct. til 52,07 kr.

DFDS, der stiger 0,4 pct. til 273,30 kr., har fået hævet kursmålet af RBC Capital Markets til 300 kr. fra 280 kr., mens anbefalingen fastholdes på "outperform".

Rederiet meddelte onsdag efter dansk børslukketid, at det nu venter et driftsresultat (EBITDA) før særlige poster på 2,73 mia. kr. mod tidligere 2,5-2,7 mia. kr.

Læs også
Top job