Obligationer

Obligationer/middag: Rentefald holder ved - kreditvurderinger afventes

Renten på den toneangivende danske tiårige statsobligation holder niveauet fra åbningen fredag i minus 0,22, hvilket er et fald på 3 basispoint fra torsdag, på en dag som bød på dårlige nøgletal fra eurozonen.

Strømmen fortsætter fredag, hvor det tyske IFO-indeks for det nuværende forretningsklima udviklede sig værre end ventet i april, da det faldt til 74,3 fra 86,1 måneden før. Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 79,7 ifølge data fra Bloomberg.

Også erhvervstillidsindekset faldt til 79,5 fra 93 måneden før. Til sammenligning havde økonomerne ventet indeks 80,5. Dermed er tallene nu lavere end under den finansielle krise, lyder det i en analyse fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Vi rammer med dagens tal for den tyske erhvervstillid nogle niveauer, som vi for blot nogle måneder siden ville betegne som urealistiske. Særligt forventningerne til de kommende seks måneder får hug, og det bidrager til bekymringen for tysk og europæisk økonomi over den kommende tid. Det gør ondt i øjnene at observere, skriver Jeppe Juul Borre.

Ifølge Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen, har Tyskland rent sundhedsmæssigt været bedre stillet end mange andre europæiske lande. Det giver ham håb om, at den tyske økonomi hurtigere kan komme på fode igen.

- Som Europas største økonomi vil det være vigtigt skridt for hele Europa. Det vil også komme Danmark til gavn, da Tyskland sammen med USA er vores vigtigste samhandelspartnere.

Det tyske IFO-indeks dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, og hvordan de venter, at de næste seks måneder vil blive.

Senere fredag ventes nye kreditvurderinger af landene Storbritannien, Italien og Grækenland. Det falder sammen med, at de europæiske politikere har lagt op til en historisk stor lempelse af finanspolitikken, hvilket, hvis det bliver gennemført, betyder at den offentlige gæld kommer til at stige.

- De forværrede udsigter for gælden og den økonomiske vækst i særligt Italien og Storbritannien kan få de store kreditvurderingsbureauer til at nedgradere landenes kreditværdighed. Hvis det sker, kan det lægge et opadgående presse på landenes statsrenter, skriver Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank.

Der kommer først nye vurderinger efter de europæiske aktiemarkeder er lukket, så mens det formentlig ikke vil spille ind i forhold til renten fredag, kan det få betydning, når markederne igen åbner mandag efter weekenden.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.