Obligationer

Obligationer/middag: Rentefald på årets første handelsdag

Det danske obligationsmarked oplever på den første handelsdag i 2021 et rentefald.

Nøgletalsmæssigt er handlernes fokus på reviderede PMI-erhvervstillidsopgørelser fra blandt andet eurozonen og Tyskland til formiddag og fra USA sidst på eftermiddagen.

Renten på den tiårige danske statsobligation ligger ved middagstid mandag med en rente på minus 0,50 pct. mod en slutniveau onsdag før nytår på minus 0,46 pct.

Tendensen er den samme ude i Europa, hvor der kan observeres rentefald på 3 basispoint i både Frankrig og Tyskland.

Markedsdeltagerne har natten til mandag fået PMI-tal fra Kina, hvor der er præsenteret tal for fremstillingssektoren udarbejdet af Caixin.

Det viser et fald til 53,0 i december fra 54,9 i november. Økonomernes vurdering inden offentliggørelsen lød på 54,7 ifølge Bloomberg News.

Indekset, der bygger på indkøbschefers tilbagemeldinger, viser med et indeks over 50 dermed fortsat fremgang, men i et lidt lavere tempo.

Chefanalytiker i Danske Bank Allan von Mehren vurderer, at Kina vil gå yderligere et gear ned i løbet af de næste seks måneder.

Der er også kommet tal fra Europa.

Den endelige opgørelse af PMI-barometeret over indkøbschefernes tillid i euroområdets fremstillingssektor for december viste en lille stigning.

Overordnet blev indekset opgjort til 55,2. Det er en lille nedrevidering i forhold til den foreløbige opgørelse, som lød på 55,5 for december.

Til sammenligning lød PMI-tallet for november på 53,8.

- Tallet for december er det højeste niveau siden foråret 2018 og markant over 50, som skiller økonomisk fremgang fra tilbagegang, påpeger cheføkonom i Nordea Helge Pedersen i en kommentar.

Han fremhæver også, at det vigtige indeks for eksportordrer ud på 55,5.

- Det var det højeste siden februar 2018 og indikerer, at der også er er udsigt til et bedre momentum i verdensøkonomien over de kommende måneder, skriver han.

Den endelige opgørelse for Europas største økonomi, den tyske, viste også en nedrevidering. Den endelige opgørelse for december viste 58,3 mod 58,6 i den foreløbige opgørelse. Der var ventet uændret 58,6.

Kl. 15.45 kommer den endelige PMI-opgørelse fra USA. Den ventes at vise en reduktion fra 56,5 i den foreløbige opgørelse for december til 56,3 ifølge estimater indsamlet af Bloomberg.

Kl. 16 kommer der tal for anlægsinvesteringerne i USA. De er tilbage fra november. De ventes at vise en stigning på 1,0 pct. mod 1,3 pct. måneden før.

Investorerne fik torsdag, hvor det danske marked holdt lukket, lidt nyt fra den amerikanske arbejdsløshedskø, da der blev præsenteret tal for nytilmeldte ledige.

De viste et fald til 787.000 fra 806.000 for ugen forinden, hvor økonomerne havde ventet en stigning til 835.000.

Læs også
Top job