Råstoffer

Råvarer: Oliepriserne stiger forud for mandagens møde i Opec+

Oliepriserne stiger mandag morgen forud for mødet mellem Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, og dens allierede om deres samlede olieproduktion i februar.

En tønde af den europæiske referenceolie, brent, koster mandag morgen 52,44 dollar mod 51,60 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 49,07 dollar mod 48,32 dollar onsdag eftermiddag.

Opec og allierede lande som Rusland - samlet kendt som Opec+ - har med årsskiftet øget deres produktion med 500.000 tønder om dagen. Organisationen mødes mandag for at afgøre, hvordan produktionen skal fortsætte i februar.

Forventningerne er blandede, mens der fortsat må tages forbehold for mange risici, sagde Mohammad Barkindo, der er generalsekretær i Opec, søndag ved et møde ifølge nyhedsmediet Bloomberg News.

Ved mødet fremsagde flere lande et ønske om at løfte olieproduktionen i februar. Rusland mener ifølge Bloomberg News, at organisationen kan hæve produktionen med yderligere 500.000 tønder om dagen, mens den saudiarabiske regering endnu ikke har sat tal på en eventuel produktionsstigning.

Opec venter for 2021, at olieefterspørgslen vil stige til 95,9 mio. tønder om dagen fra 90 mio. tønder om dagen i 2020.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, siger, at en ny nedlukning er på vej, mens der i Japan overvejes genindførsel af undtagelsestilstand.

I Kina er olieefterspørgslen ifølge Bloomberg News i bedring, hvor en kold vinter samtidig har øget behovet for dieselgeneratorer.

- Vaccineoptimisme mod en grim vinter med udgangspunkt i coronaens tag i den vestlige verden er drevet med ind i det nye år, siger Vandana Hari, der er stifter af Vanda Insights, til Bloomberg News.

Guld- og kobberpriserne stiger mandag morgen, hvor en troy ounce guld koster 1924,52 dollar mod 1885,58 dollar onsdag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber samtidig 7910 dollar mod 7866 dollar onsdag eftermiddag.

Læs også
Top job