Valuta: Flugt mod sikker havn sender investorerne mod dollar
Den amerikanske dollar får onsdag solid revanche som følge af stigende bekymringer over, at skaderne på den globale økonomi fra coronapandemien vil blive omfangsrig og langvarig, hvilket øger den amerikanske dollars tiltrækningskraft som sikker havn.
Det kommer efter fire dage med fald til dollar, der var presset af forsigtig optimisme, over at nedlukningerne er med til at bremse spredningen af virusset.
En euro koster onsdag eftermiddag 1,0915 dollar mod næsten 1,10 dollar per euro sent tirsdag aften. Dollaren er også styrket over for den japanske yen, hvor den onsdag eftermiddag koster 107,35 yen mod 107,20 yen tirsdag ved dansk lukketid.
Dollarfremgangen kommer forud for en række amerikanske nøgletal, der bliver præsenteret onsdag eftermiddag, hvor der ventes hårde slag til blandt andet detailsalget og industriproduktionen i kølvandet af coronavirusudbruddet.
- Det betyder, at det værste måske stadig venter forude, og markederne står dermed med en isspandsudfordring. I så fald vil risikoaversionen stige, og dollaren vil stige igen, siger valutaanalytiker Antje Praefcke fra Commerzbank til Reuters.
Den norske kr. falder onsdag med cirka 1 pct. til 0,65 kr. som følge af pres på olieprisen, hvor WTI-olien er dykket til det laveste niveau siden 2002, idet det Internationale Energiagentur (IEA) har vurderet, at den globale olieefterspørgsel vil dykke med 9 pct. i år som følge af nedlukningerne i kølvandet af coronavirusudbruddet.
Valutaen falder, til trods for at det i sidste uge lykkedes Opec og Opec+ landende, at reducere olieproduktionen med 9,7 mio. tønder om dagen. Problemet er bare, at det ikke er nok til at bringe oliemarkedet tilbage i balance.
Den norske kr. er siden årsskiftet faldet med mere end 14 pct. Den er dog kommet sig lidt siden den 19. marts i år, hvor faldet var 25 pct., idet 1 norsk kr. var 0,57 kr. værd.
Der er også pres på andre råvarevalutaer såsom den canadiske dollar, der falder med knap 1 pct. i forhold til den amerikanske dollar, og den australske dollar, som taber 1,5 pct. i forhold til den amerikanske dollar.
/ritzau/FINANS