Valuta

Valuta: Delvist beroligede investorer holder fast i dollar

Volatiliteten på de finansielle markeder er aftaget en smule, da et rekyl i råvarepriserne delvist har beroliget investorerne. Nerverne sidder dog stadig uden på skjorten oven på de enorme coronavirus-affedede udsving i den globale efterspørgsel, hvor især olie har indtaget en hovedrolle.

Ifølge analytikere medfører det stadig en underliggende efterspørgsel efter amerikanske dollar, da virusudbruddet vurderes at kunne føre til en global depression, hvilket tilskynder investorerne til at vælge sikkerhed gennem at holde deres likvider i dollar eller dollar-denominerede aktiver.

- Dollaren har lidt af en Fugl Phoenix-karakter - den ser ud til at blive ved med vende tilbage. Vi er dog stadig af den opfattelse, at dollarstyrkelsen sker på lånt tid, men der er stadig tegn på stress, og det står endnu ikke klart, om dollarmanglen er blevet adresseret fuldt ud, siger valutachef Ray Attrill fra National Australia Bank i Sydney til Reuters.

Olieprisen er tilbage på et for markedet mere acceptabelt niveau. West Texas Intermediate (WTI) koster torsdag morgen omkring 14,50 dollar per tønde i den asiatisk handel, efter at være dykket dybt ned i negativt territorium tidligere på ugen, hvor mangel på lagerkapacitet sendte en tønde til uhørte minus 40 dollar i et panikslagent råvaremarked.

Et fald på 30 pct. i efterspørgsel efter olie i kølvandet af at alle de større økonomier er lukket ned for at bekæmpe coronavirusspredning, sammenholdt med den sideløbende magtkamp om markedsandele mellem de store producenter med Rusland og Saudi-Arabien som hovedrolleindehavere, har sendt energimarkedet i torvene og priserne til tælling i en grad, som ingen havde forstillet sig kunne blive tilfældet.

Og mens finansmarkederne famler i blinde, forsøger politikerne at finde frem til kompromisser, om hvor meget hjælp, der er behov for, og hvordan den skal gives.

EU skal senere torsdag forhandle om forslag til reaktion på den økonomiske effekt af coronavirus-krisen, der har slået revner i samarbejdet og fået nord-syd problematikken til at blusse op igen.

Tyskland og Holland sætter sig stejlt imod at hæfte solidarisk for hjælp til finansiering af de hårdest ramte lande som Italien og Spanien, hvilket har fået Frankrig til at advare mod et sammenbrud i hele EU-strukturen.

Den Europæiske Centralbank har gydet lidt olie på de oprørte vande gennem accept af obligationer, der har ikke længere kan opretholde samme kreditvurdering som før, som sikkerhed for at lade bankerne hente finansiering hos ECB, hvilket i teorien burde være en positiv faktor for den fælles valuta.

Pund koster torsdag morgen 1,2330 dollar mod 1,2340 dollar onsdag eftermiddag.

Euro koster torsdag morgen 1,0810 dollar mod 1,0830 dollar onsdag eftermiddag, og dollar koster samtidig 107,30 yen mod 107,20 yen onsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.