Investor

De største børsselskaber er stort set blevet gældfrie på 10 år

På 10 år har de største danske børsselskaber fjernet en gæld på et trecifret milliardbeløb.

Danmarks 25 største børsselskaber har i løbet af 10 år fjernet gæld for over 100 mia. kr., og de er stort set blevet gældfrie.

Det skriver Berlingske Business.

På trods af rekordlave renter har C25-virksomhederne formået at nedbringe gælden. Det gælder blandt andet for Vestas, som ellers i 2012 måtte med sin bestyrelsesformand, Bert Nordberg, i spidsen søge efter banker, der ville godkende virksomhedens genopretningsplan med en nettorentebærende gæld på 6,7 mia. kr.

I dag har Vestas polstret sig med omkring 25 mia. kr. på balancen, så selskabet kan overleve nedture på længere sigt.

Tendensen med at polstre sig ses ifølge Berlingske i størstedelen af C25-virksomhederne i dag.

Ifølge Benny D. Loft, der er tidligere finansdirektør i Novozymes, kan én forklaring på, hvorfor de danske virksomheder i dag er så godt polstrede, være virksomhedens historik.

- Der kan være en arv i nogle virksomheder, som stadig påvirker. Et eksempel er Apple, som på et tidspunkt ikke engang betalte udbytte, men det er historien om, at de på et tidspunkt var ved at gå konkurs, og at man ikke vil stå i den situation igen. Fra et finansielt synspunkt er det ikke nødvendigvis rationelt, men jeg kan godt have stor sympati for det, siger Benny D. Loft til Berlingske.

Ken L. Bechmann, der er professor i finansiering ved CBS, mener, at opfattelsen af gæld har ændret sig, og at virksomheder derfor i dag er mere fokuserede på at nedbringe gælden. Samtidig vurderer han, at virksomhederne søger mere finansiel fleksibilitet.

For 10 år siden var den samlede nettorentebærende gæld for C25-virksomhederne, eksklusive Mærsk, på 141 mia. kr. I dag lyder den på 27,9 mia. kr.

Læs også
Top job