Investor

Prispres og strejker koster dyrt for Ryanair

Det har været alt andet end en ideel sommer for det irske lavprisselskab Ryanair, hvis overskud er dykket.

Strejker og prispres har sendte overskuddet ned med 7 pct. til 1,2 milliarder euro i Ryanair. Foto: AP Photo/Francisco Seco

Sommerhalvåret bød på store udfordringer for lavprisselskabet Ryanair. Strejker har tvunget selskabet til at aflyse tusindvis af flyvninger og samtidigt er der pres på priserne.

Det viser regnskabet for Ryanair, der er offentliggjort mandag morgen.

- Den gennemsnitlige billetpris faldt tre procent på grund af overskudskapacitet i Europa, en tidligere påske, gentagne strejker og mangel på bemanding, der gav gentagne aflysninger af dyre weekendflyvninger, skriver Ryanair i regnskabet og fortsætter:

- Højere brændstofpriser, personaleomkostninger og omkostninger til EU261 (EU-regler om kompensation, red.) har opvejet vækst i alternativ indtjening.

Det er dog ikke sådan, at Ryanair er bragt til tiggerstaven. Omsætningen steg med otte procent til 4,79 mia. euro - 35,7 mia. kr. - i halvåret, der sluttede med september.

Overskuddet faldt dog med syv procent til 1,20 mia. euro - 9,0 mia. kr. Det er dog reelt lavere, da det er uden tab i luftfartsselskabet Laudamotion på 45 mio. euro. Ryanair ejer 75 pct. af Laudamotion, der giver underskud.

At omsætningen og overskuddet ikke er værre ramt af strejker, hænger i høj grad sammen med, at Ryanair har kunnet hive mere ind på ting, der ikke er selve flybilletten. Det er blandt andet ting som hurtig boarding og sædereservering.

At overskuddet i Ryanair ville falde var kendt, da selskabet i starten af oktober nedjusterede sine forventninger til resultatet for første halvår.

Gennem efteråret sidste år og den seneste vinter måtte Ryanair aflyse over 20.000 afgange. Omkring 700.000 passagerer blev berørt.

De mange strejker begyndte, da der efterhånden er mangel på piloter i Europa. Det fik Ryanairs ansatte til at kræve bedre arbejdsforhold. Det afviste Ryanair.

Siden da er Ryanair, der historisk har haft et meget anstrengt forhold til fagforeninger, begyndt at lave aftaler med fagforeninger i flere lande.

Strejkerne er dog fortsat, og alene i august måtte selskabet aflyse over 100.000 passagerers billetter på grund af strejker.

Læs også
Top job