Investor

Uro forude men hold fast i aktiestrategien

Det er vigtigere end nogensinde, at du som investor balancerer din portefølje med både aktier og obligationer.

Artiklens øverste billede
David Bakkegaard Karsbøl, chefstrateg i Sparinvest.

Opsvinget i USA nærmer sig sin afslutning, men Trump-administrationen har været i stand til at forlænge det med brædder via skattelettelser og deregulering. Disse initiativer har både styrket det amerikanske aktiemarkedet og forbedret de langsigtede vækstperspektiver for amerikansk økonomi. Selvom opsvinget er forlænget med nogle måneder eller kvartaler, kan man ikke undgå, at væksten ryger ned i et lavere gear over de kommende år.

Det skyldes, at arbejdsmarkedet efterhånden er rødglødende stramt, og at væksten i beskæftigelsen vil være langt lavere i de kommende år, end den har været siden 2009. Dertil kommer, at lønpresset vil blive væsentligt større, hvilket vil erodere virksomhedernes marginer og indtjening fremover.

Aktiemarkederne har generelt tabt momentum over de sidste par år, og den høje prisfastsættelse er en af de væsentligste årsager. Efterhånden er det ikke kontroversielt at forvente meget lave, langsigtede afkast fra aktier. Min egen vurdering er, at vi kommer til at se et årligt afkast på omtrent fire pct. over de kommende 10 år i amerikanske aktier. For europæiske omtrent fem-seks pct. og for emerging markets omtrent syv pct.

En europæisk investor, som investerede i aktiemarkedet i marts 2009, ville have fået et gennemsnitligt årligt afkast på 15,6 pct. i dag, og disse afkast havde han oven i købet fået med lav og faldende volatilitet gennem næsten hele perioden. De seneste års afkast har haft usædvanligt lav volatilitet. Faktisk var året 2017 det år i det globale aktiemarked med den laveste volatilitet nogensinde (en såkaldt standardafvigelse på 2,87 – hvor normalen er omkring 15).

Nu er volatiliteten stigende, og det skal vi vænne os til. I perioder, hvor man kan forvente meget lave afkast over de efterfølgende 10 år, er volatiliteten typisk højere end gennemsnittet. Vi kommer dog ikke blot kommer til at se større udsving i de månedlige afkast i aktiemarkedet. Vi kommer også til at se flere negative måneder i træk (som nu), hvor aktiemarkedet kommer til at falde med 10-15 pct.

Hvordan skal man som investor forholde sig til dette? Talrige studier viser, at det for langt de fleste investorer er uhyre vanskeligt at købe og sælge aktiemarkedet på de rigtige tidspunkter. Studierne viser også, at investorernes egen psykologi arbejder imod dem i forsøget på at købe lavt og sælge højt.

Selvom konceptet om at købe lavt og sælge højt lyder simpelt, vil følelserne for investorerne oftest hindre dem i at gøre det rette. Når aktiemarkedet er faldet meget, vil de fleste i øjeblikket være grebet af frygt og undlade at købe, fordi man uvilkårligt kommer til at forvente, at markedet vil falde yderligere.

Tilsvarende vil de fleste undlade at sælge, når markedet er steget voldsomt, fordi de bliver grådige og lige skal have det sidste med. For langt de fleste investorer vil den bedste løsning være at have en konstant fordeling mellem aktier og obligationer samt i øvrigt at have placeret opsparingen i værdipapirer hele tiden (specielt med vore dages nulrenter).

Talrige studier viser, at det for langt de fleste investorer er uhyre vanskeligt at købe og sælge aktiemarkedet på de rigtige tidspunkter.

David Bakkegaard Karsbøl, chefstrateg i Sparinvest.

Med andre ord bør man som investor have en statisk fordelingsnøgle, som afspejler ens risikovilje og investeringshorisont. Investorer, som kan tåle større udsving og har lang tid til, at de skal bruge deres opsparing skal måske overveje at have en konstant fordeling med 75 pct. aktier og 25 pct. obligationer, mens konservative investorer, der skal bruge deres opsparing snart, skal have det modsatte forhold mellem aktier og obligationer.

Holder man fast i en sådan allokering, vil man faktisk på systematisk vis købe lavt og sælge højt. Hvis aktiemarkedet falder og derfor fylder mindre end det langsigtede mål i allokeringen, vil man skulle sælge obligationerne (som ofte vil være blevet dyrere, hvis aktiemarkedet falder) og købe aktier, som jo er faldet og dermed blevet billigere.

Netop fordi obligationsmarkedet og aktiemarkedet har en tendens til at stige og falde på forskellige tidspunkter vil investorer, som anvender denne tilgang tilmed få en diversifikationsgevinst ved at de undgår de meget store og dyre negative afkast i deres porteføljer. Idet vi kan forvente højere volatilitet og fra tid til anden flere større fald i aktiemarkedet fremover, bliver det endnu vigtigere for investorer at have en disciplineret investeringstilgang end i mange år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.