Investor

SAS dykker på børsen efter rekordregnskab

Aktien i det skandinaviske luftfartsselskab ligger i bunden i dagens handel på børsen.

Foto: Mads Claus Rasmussen

SAS er blevet fanget i turbulens på børsen, efter at det skandinaviske flyselskab tidligere på morgenen offentliggjorde et rekordregnskab. SAS-aktien indtager med et fald på mere end 3 pct. plads i bunden på listen over de aktier, som er noteret på børsen i Danmark. Kun Sante Fe klarer sig med et fald på mere end 4 pct. dårligere end flyselskabet.

Det er formentlig ikke resultatet i det forskudte regnskabsår 2017/2018, der får aktien til at falde. SAS kom ud af regnskabsåret med et overskud efter skat på 1,589 mia. svenske kr. mod 1,149 mia. kr. i 2016/2017. Samtidig satte flyselskabet med mere end 30 mio. passagerer rekord.

Det er dermed snarere forventningerne til 2019, som har sendt aktien ud i modvind. Udviklingen i 2019 er mere usikker, lyder det fra SAS.

Det skyldes bl.a. olieprisen, som på det seneste er steget.

»I fjerde kvartal begyndte vi at mærke effekten af højere brændstofpriser, og vi forventer, at dette fortsætter i 2019. I takt med at vores afdækning udløber, bliver vi i stigende grad påvirket af en stigende pris på jetbrændstof og en svag svensk krone. Kombineret med en stor kapacitetsforøgelse, forventer vi, at næste år bliver mere udfordrende,« lyder det fra Rickard Gustafson.

SAS oplyser, at selskabet vil styrke sin konkurrencedygtighed via investeringer og samtidig fortsætte sit spareprogram, som ventes at bidrage med 0,9 mia. kr. i 2019. SAS har dog udskudt positive effekter for 200 mio. svenske kr. i forbindelse med spareprogrammet fra 2019 til 2020. Derfor venter SAS et større tab i første kvartal sammenlignet med i år.

For året som helhed venter SAS et positivt resultat før skat. Selskabet sætter dog ikke nogen konkrete tal på forventningerne til resultatet.

Læs også
Top job