Investor

ISS i stor strategiændring: Vil skille sig af med 100.000 ansatte

Servicekæmpen vil ud af 13 lande, hvilket vil reducere både antallet af kunder og ansatte markant.

ISS vil sælge sine aktiviteter i 13 lande, hvilket vil halvere antallet af kunder. Foto: Mads Claus Rasmussen

Den danske servicekæmpe ISS har mandag morgen offentliggjort en storstilet strategiændring.

ISS vil således sælge sine aktiviteter i 13 lande, hvilket vil halvere antallet af kunder og reducere antallet af medarbejdere med 20 pct. Det svarer til 100.000 ISS-ansatte.

Dermed vil ISS globalt gå fra 490.000 til 390.000 medarbejdere.

ISS' topchef, Jeff Gravenhorst, kalder det for en modig beslutning at frasælge aktiviteterne i 13 lande.

»Når tiden kommer, bliver det svært at sige farvel til så mange fremragende kolleger og højkvalitetsforretninger. Men vi må fokusere vores kapital og ressourcer på de kunder, den service og den geografi, der virkelig kan få gavn af vores fremtidige investeringer i processer, teknologier og innovation,« siger han i en fondsbørsmeddelelse.

ISS forventer, at strategiændringen vil få den organiske vækst til at være på mellem 4 og 6 pct. om året fra 2019. Til sammenligning venter ISS en organisk vækst på mellem 1,5 og 3,5 pct. i 2018.

Det er ISS' aktiviteter i Thailand, Filippinerne, Malaysia, Brunei, Brasilien, Chile, Israel, Estland, Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet, Slovenien og Rumænien, som skal frasælges.

De 13 lande genererer årligt en omsætning på 9,7 mia. kr. - 14 pct. af koncernens samlede omsætning. Landenes andel af driftsoverskuddet lå på 8 pct. eller 373 mio. kr. i 2017.

Af overskuddet fra frasalget vil mindst 25 pct. blive givet tilbage til aktionærerne, oplyser ISS.

Servicekæmpens aktie er faldet med 18 pct. i år og har især været presset den seneste måned. Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, giver den nye strategi for ISS god mening.

»Et større fokus på de største og mest profitable kunder og en vækstmålsætning på 4 til 6 pct. organisk fremadrettet burde kunne berolige investorerne,« skriver han i en kommentar.

Læs også
Top job