Investor

DSV-konkurrent anklages for regnskabsfusk og skydes i sænk af shortsælger - nu genvinder den lidt af det tabte

Amerikanske XPO Logistics manipulerer sine regnskaber, lyder det fra amerikansk shortsælger. Fredag stiger aktien oven på et annoceret aktietilbagekøb.

XPO Logistics er vokset aggressivt gennem opkøb - nu har selskabet fået klø på børsen for aggressiv bogføring. Foto: XPO Logistics XPO Logistics

Amerikanske XPO Logistics, der et et transport- og speditionsfirma ala danske DSV, stiger 15 pct. på børsen fredag oven på en gedigen maveplasker torsdag.

Torsdag offentliggjorde Spruce Point Capital - der tjener penge på aktiefald - en ekstremt kritisk rapport, som gik i flæsket på XPO Logistics og selskabets ledelse.

Ifølge Spruce har XPO pumpet sine regnskabstal kunstigt op ved at lave alskens regnskabsfinter, og det fik torsdag XPO-aktien til at falde godt og vel 30 pct.

Spruce-rapporten peger bl.a. på, at XPO har forlænget afskrivningsperioden på en række kontrakter og varemærker, som selskabet har overtaget i forbindelse med en stribe opkøb af bl.a. amerikanske Con-way samt franske Norbert Dentressangle.

Det sminker indtjeningen, lyder kritikken, ligesom XPO ifølge Spruce har ændret sin bogføring af frasalg, så salg af aktiviteter pludselig pynter på indtjeningen fra den løbende drift.

På Twitter har frontfiguren for Spruce, Ben Axler både torsdag og fredag langet kraftigt ud efter selskabet, der har forgyldt sine aktionærer vha. en aggressiv opkøbs-strategi ala DSV.

Mens XPO udefra set forfølger en opkøbsopskrift, der minder en del om DSV’s, fortæller en kilde med indsigt i begge selskabers strategier og opkøb, at mange af XPO’s opkøb ikke har haft nogen oplagte synergier.

En gennemgang af regnskaberne afslører da også, at XPO Logistics’ forretning genererer meget få kontanter - dels pga. manglende indtjening, dels pga. meget store investeringer.

Selv med fredagens stigning på omkring 15 pct., har XPO tabt mere end halvdelen af sin værdi siden toppen i år, hvor rygter om at byggevarekæden Home Depot og Amazon kunne være interesserede i firmaet havde sendt XPO i vejret.

Den kraftige stigning kommer, efter at XPO Logistics fredag i en yderst kortfattet meddelelse har offentliggjort et aktietilbagekøbs på 1 mia. dollar.

Læs også
Top job