Investor
BREAKING

Facebook og sociale medier hårdt ramt fredag

Facebooks aktie falder igen fredag kraftigt og mister 5,3 pct. Baggrunden er, at et par investeringsbanker har sænket deres kursmål for aktien, fordi analytikerne regner med, at alverdens myndigheder vil kigge mere nøje på det sociale medies forretning.

Facebook. Foto: Bloomberg photo by Andrew Harrer

Tidligere på ugen kom det da også frem, at statsanklageren i Washington har sagsøgt Facebook for dens håndtering af - eller mangel på samme - data i forbindelse med sagen omkring Cambridge Analytica.

Finanshuset Needham har ifølge Bloomberg news fredag skåret sit kursmål for aktien i Facebook til 170 dollar fra førhen 215 dollar. Needham vurderer, at Facebooks indsats for at øge databeskyttelsen fortsat vil presse indtjeningsmarginerne.

Samtidig påpeger analytiker Laura Martin, at der er tiltagende risiko for, at "med voksende global granskning, som kan føre til yderligere omkostninger til retssager og myndighedsindgriben".

Needham har dog fortsat en købsanbefaling af Facebooks aktie.

Også den tyske DZ Bank har fredag sænket sit kursmål fra 145 dollar til 115 dollar, mens anbefalingen er sænket til "sælg".

Siden sidste fredag er aktien i Facebook faldet med 12 pct. Værst gik det onsdag, da nyheden om sagen i Washington kom frem. Den dag dalede aktien 7,3 pct.

Fredag fortsætter Twitter også sin nedtur. Aktien mister 5,7 pct. til 27,63 dollar, og det følger et tungt minus torsdag på 11,1 pct.

Nedturen skyldes et angreb fra Andrew Left, som er grundlæggeren af Citron Research, en åbenmundet hedgefond med ry for at spekulere i kursfald. Left betegnede nemlig torsdag Twitter for at være "de sociale mediers Harvey Weinstein", ifølge finansmediet Thestreet.

Weinstein, den skandaliserede filmproducent, blev for godt et år siden verdenskendt, da han blev udpeget som seriekrænker af et større antal kvinder, hvilket var startskuddet til MeToo-bevægelsen.

Det hårde udfald mod Twitter skyldes, at Amnesty International og en række andre NGO'er i den forgangne uge har udgivet en rapport, som kritiserer Twitter for at være et medie, hvor der konstant sker krænkelser af kvinder og af menneskerettighederne.

Undersøgelsen, som Amnesty har stået i spidsen for, beregner, at mere end 1,1 mio. krænkende beskeder blev sendt til kvinder gennem en periode på et år - eller en krænkelse hvert halve minut. Især blev sorte kvinder ramt af krænkelserne.

- De vil blive tvunget til at rydde op i sit site, skriver Andrew Left i en analyse, mens Citron Research har sat et kursmål for aktien på 20 dollar og ser altså et negativt potentiale på yderligere 27 pct.

Ifølge Citron Research vil enhver oprydning, hvor Twitter overvåger og fjerner udtalelser, medføre, at engagementet og trafikken hos Twitter vil gå tilbage, men hvis ikke, vil Twitters annoncekunder reagere, fordi de er tvunget til at være "følsomme over for sociale normer", skriver hedgefonden ifølge Thestreet.

Googles aktie, Alphabet, falder fredag dog kun 2,0 pct., mens Snap, der står bag Snapchat, mister 2,6 pct. Torsdag faldt Snap med 6,3 pct., da det kom frem, at koncernen i år ikke vil udbetale julebonus til medarbejderne. Snap har mistet næsten 17 pct. siden fredag i sidste uge.

Læs også
Top job