December styrer mod værste afkast i mere end 80 år: »Det har været højdramatisk«
Investorerne har været ekstremt nervøse, lyder det fra Sydbank, der forventer, at uroen vil fortsætte ind i 2019
Årets sidste måned har gjort sit for at få en plads i historiebøgerne. December byder normalt på gode afkast, men i år har december været plaget af markante fald på aktiemarkederne. Især det amerikanske aktiemarked har været hårdt ramt.
»Det har været højdramatisk. Juleaften tikkede der beskeder ind om, at det aktiemæssigt var den værste jul nogensinde, og efterfølgende oplevede Dow Jones-indekset den største pointmæssige stigning nogensinde,« siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.
Selv om det amerikanske aktiemarked de seneste to dage er sluttet i grønt, har det langt fra kunnet trække markedet i plus for måneden. Ifølge nyhedsbureauet AP er markedet således på vej mod den værste december siden 1931.
»USA klarede sig markant bedre end resten af verden frem til december, så der var grænser for, hvor lang tid USA kunne modstå tyngdekraften,« siger Jacob Pedersen.
Ifølge Jacob Pedersen er det en bekymring for væksten i USA og handelskrigen, der har ramt markederne.
»Lige nu ved investorerne ikke, hvilke ben de skal stå på. Der er en ekstrem høj nervøsitet, fordi udfaldsrummet for, hvad der kan ske i 2019, er så stort,« siger Jacob Pedersen med henvisning til indtjeningsvæksten i selskaberne.
Oven i dette kommer, at centralbankerne er ved at rulle deres ekstremt lempelige pengepolitik tilbage. I USA satte Federal Reserve (Fed) tidligere på måneden sin ledende rentesats op, og samtidig er Fed ved at reducere sin store balance, som blev skabt med opkøb af obligationer i årene efter finanskrisen.
I Europa er der ikke tegn på, at ECB sætter sin ledende rentesats op lige foreløbigt, men ved udgangen af måneden stopper centralbanken sit store opkøbsprogram af obligationer.
»Vi er gået fra 10 år med doping til aktiemarkederne til, at markederne nu skal afvænnes. Og der er et sammenfald mellem nedturen på aktiemarkederne, som begyndte i oktober, og det tidspunkt, hvor centralbankerne begyndte at rulle tilbage,« siger Jacob Pedersen.
På spørgsmålet om, hvorvidt uroen fra december vil fortsætte ind i 2019, lyder svaret fra Jacob Pedersen ja.
»Men det er med modifikationer. Når jeg ser i krystalkuglen for 2019, vil der være perioder med turbulens og usikkerhed. Men der vil også være perioder, hvor det går godt eller rigtig godt, og når man som investor skal gøre ballet op, forventer jeg et beskedent positivt resultat,« siger han.