Har solgt værdipapirer for 600 mio. kr.: 400.000 pensionsopsparere har kylet kul på porten
Industriens Pension vil ikke længere investere medlemmers penge i selskaber i kulindustrien.
Industriens Pension har fyret op under sine investeringer med kul for sidste gang. Den store pensionskasse med 400.000 medlemmer vil nemlig ikke længere investere i selskaber, der har med produktion af kul at gøre.
»Det er en beslutning, der er modnet over ret lang tid. I vores arbejde med ansvarlighed i investeringer har vi erfaret, at vi brugte rigtig mange ressourcer på kulminedrift. Vi tror på dialog med selskaberne, og det at blive og påvirke selskaberne i den rigtige retning, men med kulminedriften dukkede der typisk et nyt problem op, når vi havde fået styr på det første,« siger Laila Mortensen, adm. direktør i Industriens Pension.
Beslutningen har betydet, at pensionskassen nu har solgt aktier og obligationer i 30 selskaber for i alt 580 mio. kr. og samlet set sat 110 selskaber på eksklusionslisten.
Det er ikke første gang, at kulselskaber bliver ekskluderet hos en pensionskasse. Men det er typisk sket, hvis kul har udgjort en bestemt andel af selskabets samlede forretning. Det er f.eks. tilfældet i pensionskassen PKA. Her er selskaber, hvor mere end 90 pct. af forretningen består af kulaktiviteter, ekskluderet.
For selskaber, hvor 25-90 pct. kommer fra kul, går PKA i dialog med selskabet. Hvis selskabet ikke kan levere en plan for at omstille sin forretningsmodel, så den går væk fra kul, bliver selskabet ekskluderet.
I Industriens Pension er man gået skridtet videre. Således vil et konglomerat, hvor f.eks. 1 pct. af forretningen stammer fra kul, således være bandlyst i pensionskassen.
»Hvis der bare er noget, der har med kuludvinding at gøre, skal de ud. De selskaber, vi havde problemer med, var de selskaber, hvor kul udgjorde en lille del, for vi havde ikke investeringer i selskaber med ren kulminedrift,« forklarer Laila Mortensen.
Problemerne, som Industriens Pension har oplevet med selskaber med aktiviteter inden for kul, spænder fra arbejdstagerrettigheder over sikkerhed til forurening.
»Det er ikke en beslutning om, at nu går vi ud for at redde klimaet. Det vil vi gerne. Men det er ikke drevet af dette, men af de problemer, der er med kulminedrift. Derudover er kulminedrift på den lange bane heller ikke noget, samfundet vil bygge på, så vi venter bestemt ikke, at det kommer til at koste på afkastet,« siger Laila Mortensen.
Derfor har Industriens Pension heller ikke planer om at tage samme skridt over for f.eks. olie- og gasselskaber.
»Som samfund kommer vi ikke til at kunne undvære olie og gas foreløbigt, så der er ikke det samme aktuelle pres her som på kul. Der er også problemer inden for olie- og gasindustrien, men det er slet ikke i samme målestok som kulmineindustrien, når man ser på kombinationen af miljø, sociale forhold og selskabsledelse,« siger Laila Mortensen.