Investor

Norsk oliefond ramt af coronakrisen: Har tabt 776 mia. kr. på tre måneder

Den norske oliefond er kommet igennem årets første tre måneder med et stort tab på sin aktiebeholdning.

Artiklens øverste billede

Den store nedtur på aktiemarkederne som følge af coronavirussen har ramt den norske oliefond, som er verdens største investor, hårdt. I første kvartal blev fonden således ramt af et negativt afkast på 14,6 pct. Det viser en foreløbig opgørelse, oplyser fonden i en pressemeddelelse.

Fondens aktiebeholdning resulterede gav et negativt afkast på 21,1 pct. Investeringerne i obligationer gav et positivt afkast på 1,3 pct. Afkastet på fondens ejendomsinvesteringer er endnu ikke opgjort. Det negative afkast har resulteret i et tab på 1.171 mia. norske kroner. Omregnet til danske kroner svarer det til et tab på 776 mia. kr.

»Vi har set et kraftigt fald på verdens aktiemarkeder i første kvartal med betydelige udsving fra dag til dag. Markedssituationen er meget udfordrende, men fonden har en meget langvarig horisont,« udtaler Yngve Slyngstad, der står i spidsen for Norges Bank Investment Management, som styrer de mange milliarder i fonden.

Med det negative afkast endte den samlede værdi af oliefondens beholdning ved udgangen af første kvartal på 9.998 mia. norske kr. Det svarer til 6.623 mia. kr.

Det dårlige kvartal kommer, efter et historisk 2019. Sidste år voksede fondens pengekasse med 1.692 milliarder norske kroner. Det svarede til et afkast på 19,9 pct.

I oktober sidste år nåede fonden, som formelt hedder Statens Pensjonsfond Utland, en historisk milepæl, da værdien for første gang nogensinde rundede mere end 10.000 mia. norske kroner.

Oliefonden, som blev etableret i 1996, havde ved udgangen af 2019 placeret 70,8 pct. af fondens aktiver i aktier. 26,5 pct. var investeret i obligationer og andre værdipapirer, mens 2,7 pct. var investeret i ejendomme.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.