Investor

USA/lukning: Kurshop på virushåb - Microsoft og Apple trak for

Artiklens øverste billede
Foto: AP

De amerikanske aktier røg mandag i vejret, da investorerne fandt optimisme i en tilsyneladende udfladning i kurven over døde af coronavirusset i USA søndag, og det bragte - et tidligt - håb om, at nedlukningerne virker, og at det lysner forude.

Det brede S&P 500-indeks steg på den baggrund med hele 7,0 pct., Dow Jones vandt 7,6 pct., og teknologitunge Nasdaq gik op med 7,3 pct.

Tirsdag morgen er lidt af entusiasmen gået af investorerne. De store indeksfutures falder 0,2-0,5 pct.

I USA faldt antallet af døde med coronavirus fra lørdag til søndag med 13,5 pct. til 1336 patienter. Trods det stadig høje tal, så var det dog udviklingen med pilen nedad, som investorerne bed mærke i.

- Man kan ikke med sikkerhed sige, at vi har rundet et hjørne, men det ligner dog et godt tegn, sagde Mark Heppenstall, investeringschef hos Penn Mutual Asset Management, til Bloomberg News.

Et fald i antallet af døde og et fald i væksten af nye smittede, er ikke kun det, investorerne holder øje med, de spekulerer nemlig også i, hvordan og hvornår en genåbning af økonomien vil ske. Uanset, blev der advaret om at tage de seneste coronatal for et sikkert tegn på retningen.

- Der er en ivrighed efter at se en vending i spredningen af virusset og i den økonomiske vækst, som driver markedet. Jeg vil ikke have særligt stor tillid til, at vi er der endnu, så jeg tror rallyet formentlig ikke vil vare længe, vurderer Govinda Finn, økonom hos Aberdeen Standard Investments, til The Wall Street Journal.

Aktierne steg over en bred kam - med plusser til alle sektorerne i S&P 500. It-aktierne førte dog an med en stigning på 8,8 pct., mens de mere defensive forsyningsaktier kom ind på andenpladsen med et plus på 7,9 pct. Dernæst fulgte cyklisk forbrug, som steg med 7,7 pct., mens råvarer og materialer gik op med 7,6 pct.

I bunden var der også plusser til dagligvareaktierne med 3,9 pct., mens energisektoren steg med 5,2 pct. Trods et fald i olieprisen på 6,7 pct. denne mandag, men olien steg også med 11,9 pct. fredag og med 24,7 pct. torsdag.

Sundhed steg med 5,4 pct., og finansaktierne fik til et plus på 7,5 pct., da bankerne blev løftet af håbet om en genåbning af økonomien og stigende renter mandag.

På selskabsfronten var det Apple, som bidrog mest til fremgangen med et plus på 8,7 3 pct. Microsoft fulgte lige efter med en stigning på 7,4 pct., mens Amazon vandt 4,8 pct. Googles ejer, Alphabet, og Facebook, de store aktier i sektoren for kommunikationsservice, som vandt frem med 6,7 pct., steg også 8,3 pct. og 7,4 pct.

I it-sektoren steg kreditkortkæmperne med markante 11,6 pct. og 12,2 pct. til henholdsvis Visa og Mastercard, og de to chipgiganter Intel og Nvidia gik op med 7,9 3 pct. og 10,0 pct.

I toppen af S&P 500 reagerede nogle af de mest udsatte selskaber i coronakrisen positivt på det lille håb om en bedring. PVH Corp, der producerer tøj og sko, vandt mest med 28,0 pct., mens Capri Holding, som også gør sig inden for design af tøj og tasker, steg med 25,9 pct. Stormagasinkæderne Kohl's og Nordstrom hoppede op med henholdsvis 24,1 og 22,9 pct.

I den anden ende var der fortsat pres på nogle amerikanske olieselskaber, da de med deres skifferolieproduktion har relativt højere omkostninger og derfor er pressede, fordi olieprisen er faldet med mere end 50 pct. siden nytår. Her faldt EOG Resources med 1,2 pct. og Marathon Oil med 0,8 pct.

Delta Air Lines faldt også med beskedne 0,7 pct., selv om koncernens topchef, Ed Bastian, fredag skrev til medarbejderne, at omsætningen vil dratte med 90 pct. i andet kvartal, og at koncernen brænder 60 mio. dollar af hver dag. Samtidig har Warren Buffets investeringsselskab, Berkshire Hathaway, mandag offentliggjort, at det har solgt en femtedel af sine aktier i Delta.

Mandag bød på endnu en coronavirus-opmuntring, da biotekselskabet Co-Diagnostics fik godkendt en Covid-19-test baseret på selskabets nuværende teknologi Coprimer af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Aktien steg med 25,7 pct.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.