Investor

Olie- og bankaktier faldt til bunds i surt europæisk marked

De europæiske aktiemarkeder rykkede onsdag et par skridt tilbage efter at være steget fem dage i streg.

Der var især udsalg i oliesektoren, hvor aktierne var ramt af bekymringer over udsigterne for olieefterspørgslen, og bankaktierne hang også i bremsen efter nervøsitet over coronakrisens påvirkning af økonomierne samt svage amerikanske bankregnskaber.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks faldt onsdag med 3,2 pct. efter at være steget 8 pct. siden 6. april. Det tyske DAX-indeks lukkede med et fald på 3,9 pct., og det britiske FTSE 100-indeks tabte 3,3 pct.

- Det er for tidligt at skifte til overvægt af risikoaktiver. Jeg ville heller ikke shorte markedet givet alt den likviditet, der bliver pumpet ud af centralbankerne, og da vi ser et fald i den potentielle smitterate, siger Mike Bell, der er markedsstrateg hos JPMorgan til Bloomberg News.

Energisektoren lukkede med et fald på 6,4 pct., og den fulgte dermed den negative udvikling i oliepriserne, hvor WTI-olien dykkede til det laveste niveau siden 2002, idet det Internationale Energiagentur (IEA) vurderede, at den globale olieefterspørgsel vil dykke med 9 pct. i år som følge af nedlukningerne i kølvandet af coronavirusudbruddet.

Franske Total blev sendt ned med 6,1 pct. og britiske BP lukkede med et minus på 6,7 pct.

Total blev tirsdag aften dog også rygtet i færd med at søge om 10 mia. euro i kortsigtet finansiering, idet kreditlinjerne skal styrkes, efter at prisen på Brent-olie er halveret.

Finansaktierne hang også i bremsen med et sektorfald på 5,1 pct., hvor britiske HSBC blev presset tilbage med 4,5 pct., og franske BNP Paribas lukkede med et fald på 7,2 pct.

Investorerne kunne onsdag kigge mod flere svage regnskaber fra amerikanske storbanker, hvor Bank of America, Citigroup og Goldman Sachs ikke levede op til forventningerne.

Den tyske sko- og tøjkæmpe Adidas fik godkendt et nødlån på samlet 3 mia. euro i forlængelse af udbruddet af coronavirusset.

Samtidig måtte selskabet suspendere sit udbytte, da det er en af betingelserne for lånet.

Og det faldt ikke i god jord hos investorerne, som onsdag sendte Adidas-aktien ned med 4,7 pct. til 214,30 euro.

Udbyttebetalingerne er suspenderet gennem hele lånets løbetid. Aktietilbagekøb er også sat på pause, ligesom bonusordningerne er fjernet i 2020.

- Den nuværende situation præsenterer en seriøs udfordring selv for sunde selskaber. Vi takker den tyske regering for dens hurtige og omfattende tiltag som svar på denne globale krise, siger Adidas' danske topchef, Kasper Rørsted, i meddelelsen.

Det britiske forsikringsselskab Hiscox var i strid modvind på børsen onsdag , hvor aktien faldt 13,3 pct.

Faldet kom ifølge Bloomberg News, efter at de finansielle myndigheder i Storbritannien (FCA) har sagt, at der er sager, hvor forsikringsselskaber bør udbetale erstatninger til små- og mellemstore virksomheder for forretningsforstyrrelser under udbruddet af coronavirus.

De fleste policer dækker ifølge tilsynsorganet ikke i den nuværende situation, men i onsdagens meddelelse tilføjes dog, at der er "policer, hvor det er tydeligt, at forsikringsselskabet har en forpligtelse til at betale".

Hiscox-aktien faldt tirsdag 18 pct. og har sammenlagt tabt omkring 31 pct. de seneste to handelsdage, hvilket ifølge Bloomberg er det største fald over to dage for aktien siden angrebet på World Trade Center den 11. september 2001.

Airbus-aktien dykkede med 8,7 pct., efter at den paneuropæiske flyproducent satte bremser på produktionen af sit nyeste jetflyt, A220 narrow-body, idet coronaviruspandemien har ramt efterspørgslen.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.