Investor

Krigstrommer i Asien og racekonflikt i USA: Aktiemarkedet står urørt hen trods uroligheder

Selvom urolighederne har bredt sig i USA, Nordkorea rasler med sablerne over for sine naboer og Indien og Kina slår hovederne sammen ved Himalaya, påvirker det ikke aktiemarkederne.

Artiklens øverste billede
Black Lives Matter-protesterne har siden starten af juni spredt sig til hele verden. Foto: William West/ AFP

Over det seneste stykke tid er konflikter verden over blusset op. I USA er fredelige demonstrationer mod racisme flere steder blevet til optøjer, mens Kina og Indien udveksler knytnæver på grænsen ved Himalaya og Nordkorea atter slår på krigstrommerne over for Sydkorea.

Selvom det ulmer med kaos, har aktionærerne slået koldt vand i blodet. For hændelserne påvirker ikke økonomien direkte, og centralbankerne holder hånden under aktiemarkedet, lyder dommen fra to aktiestrateger.

»Det kan virke lidt mærkeligt, men hvis man skal være kynisk, har det ikke særlig indflydelse på den globale vækst. Det er for langt fra vores andedam og mangler en relation til aktiemarkedet,« forklarer Michelle Nørgaard, der er senioraktiestrateg i Handelsbanken.

Hun mener, at coronavirus suger en stor del af opmærksomheden til sig i øjeblikket, hvorfor geopolitiske spændinger ikke for alvor rører markedet.

»Markedet tager sig ikke af de små drypvise spændinger, vi ser lige nu. Det skal rykke voldsommere, hvis det skal give genklang i aktiekurserne,« siger Michelle Nørgaard og henviser konflikten i Hormuzstrædet sidste år, som fik markederne til at rykke voldsomt pga. af frygten for højere oliepriser.

Aktierne har med enkelte undtagelser fortsat i en opadgående kurve de seneste uger, hvor nyhederne om uroligheder i strømmet ud af medierne.

Årsagen til, at aktierne bliver ved med at stige, er ifølge aktiestrategen, at centralbankerne strammer sikkerhedsnettet under økonomierne, og at aktionærerne ikke har andre steder at smide deres investeringer.

»Det er en konsekvens af den lempelige pengepolitik, hvor centralbankerne nærmest holder patienten kunstigt i live. Så længe der bliver pumpet penge ud i markederne, vil investorerne lede efter alternative investeringer.«

Mandag bebudede Trump-administrationen, at man vil sætte 1.000 mia. dollars af til at forbedre infrastrukturen i USA. Også denne stimulans er med til at drive markedet, mener Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

»Lige nu er den drivende motor i allerhøjeste grad den stimulans, vi får fra politisk side. Det vælter ud med penge, hvilket skaber en positiv stemning, hvorfor investorerne skubber de geopolitiske hensyn til siden,« siger hun.

»Det er et udtryk for, at investorerne er mennesker. Vi har tidligere haft truslen fra Nordkorea hængende, og vi ser effekterne i Sydkorea og Japan, men det er sjældent, at de forplanter sig på det vestlige marked.«

Tine Choi Danielsen mener, at der skal opstå større hændelser, hvor USA er involveret, for at det for alvor rykker i aktiemarkederne. Og til trods for, at sådan en måske er kommet i forbindelse med Black Lives Matter-demonstrationerne, har den endnu ikke haft stor indflydelse.

»Trump har reageret med hård hånd på situationen og truet med at sætte militæret ind. Det vil typisk ikke hue investorerne, men vi mangler at se de økonomiske konsekvenser, og landet var i forvejen lukket ned.«

»I Hongkong så vi sidste års demonstrationer ramme økonomien, fordi hele byen lukkede ned. Men det er svært at sammenligne, fordi USA er større, og Hongkong er en bystat,« fortsætter Tine Choi Danielsen.

Hun mener trods de geopolitiske hændelser, at stimulans fortsat er nøglen til at komme ud af krisen, da markederne ellers vil blive mere volatile.

»En af de vigtigste præmisser for at komme ud af krisen er, at det fortsat vælter ud med stimulanspakker, som kan holde os flydende. Investorerne har en tro på, at det skal lykkes,« slutter Tine Choi Danielsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.