Investor

Tirsdagens aktier: Mærsk i hopla på dag hvor frygten holdt sit indtog

A.P. Møller-Mærsk satte rekord tirsdag, men det var ikke nok til at hive det danske eliteindeks i plus. Som dagen skred frem blev andelen af aktier med faldende kurser større - og C25-faldet blev udbygget.

Det skete i konkurrencen, mellem håbet om, at coronavaccinationer og en amerikansk hjælpepakke vil bidrage positivt til den globale økonomi, mens frygt for stigende smittetal, hårdere nedlukning og uro i USA trak modsat, skrev Reuters.

Pandora og Vestas endte i bunden på en dag, hvor Vestas igen var ramt af lidt gevinsthjemtagning efter et forrygende 2020 set på aktiekursen, og hvor finanshuset Kepler Cheuvreuxs begejstring for Pandora-aktien blev dæmpet.

Samlet faldt C25 med 1,5 pct. til indeks 1664,55.

- For at starte med det mest iøjefaldende, så har Mærsk fået et par opdaterede analytikeranbefalinger, hvor Berenberg hæver sin anbefaling til "køb" fra "sælg", og JPMorgan peger på dem som et "toppick" indenfor transportsektoren, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Blandt sidepapirerne falder Bang & Olufsen-aktien efter regnskabet for det forskudte andet kvartal, Jyske Bank stiger på en opjustering, mens SAS-aktien taber højde efter meldingen om chefafgang og trafiktal for december.

I en analyse skrev det tyske finanshus Berenberg om Mærsk, at:

- Den nuværende stigning i fragtraterne er hidtil uset og fortsætter formentlig i så lang tid, at det vil have langvarig effekt på branchen. Vi venter ikke, at spotpriserne normaliseres indtil andet halvår af 2021, lød det blandt andet fra det tyske finanshus.

Berenberg fordoblede da også kursmålet til 17.500 kr. mod tidligere 8700 kr.

JPMorgan løftede også sit kursmål for aktien til 16.982,01 kr. fra 15.120,70 kr., mens anbefalingen "overvægt" blev gentaget.

B-aktien i Mærsk steg med 3,4 pct. til 14.900 kr., og rekorden fra den 8. januar på 14.465 kr. blev dermed historie.

På trods af et løftet kursmål for Vestas-aktien fra Deutsche Bank til 1630 kr. fra før 1350 kr. og en uændret købsanbefaling, fortsatte aktiekursen med at falde efter mandagens tab på 2,5 pct.

Tirsdag mistede Vestas pusten med et fald på 6,3 pct. til 1425,50 kr.

Finanshuset Kepler Cheuvreux satte anbefalingen af aktien i Pandora ned til "hold" fra "køb". Kursmålet blev løftet 20 kr. til 650 kr.

- Der er lidt usikkerhed omkring 2021, når talen falder på Pandora. Sidste år blev der måske købt en gave eller to mere end vanligt, fordi verden var ramt af nedlukning. Men hvordan vil det se ud, når verden igen bliver "normal", siger Martin Munk.

Pandora opjusterede mandag for anden gang på kort tid forventningerne til 2020. Smykkeaktien faldt tirsdag 4,7 pct. til 610,60 kr.

Blandt sidepapirerne lagde Jyske Bank tirsdag morgen ud med en opjustering af forventningerne til 2020, hvor banken nu estimerer et nettoresultat på 1,6 mia. kr. mod en tidligere forventning om et resultat på 1,0-1,5 mia. kr.

Jyske Bank steg 5,1 pct. til 256,20 kr., Danske Bank endte med et plus på 4,3 pct. til 111,10 kr., og Nordeas øgede med 3,6 pct. til 52,07 kr.

- Vi har set, at bankerne klarer sig forholdsvis godt. Og flere er kommet med opjusteringer. Så dagens opjustering fra Jyske Bank er nok med til at give bankerne lidt medvind, vurderer Martin Munk.

Bang & Olufsen fastholder de opjusterede forventninger fra den 15. december på 2,3-2,5 mia. kr. i det skæve regnskabsår 2020/2021, viste regnskabet for andet kvartal, hvor overskuddet var på 12 mio. kr. mod minus 60 mio. kr. i samme periode sidste år.

- B&O har været inde i en god periode efter opjusteringen. Så der var ikke så meget overraskende i dagens regnskab, siger Jyske Banks senioraktierådgiver.

Bang & Olufsen-aktien faldt 4,6 pct. tirsdag til 36,74 kr. Den 15. december 2020 lukkede aktien i 26,32 kr.

SAS' topchef gennem de seneste ti år, Rickard Gustafson, har valgt at sige sit job op for at arbejde for svenske SKF, som producerer kuglelejer.

SAS-aktien faldt 1,3 pct. til 1,25 kr.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, kalder afgangen for "meget skidt nyt og et kæmpetab for SAS".

- Rickard Gustafson var jo manden, der, efter at mange andre havde forsøgt, faktisk før coronakrisen havde været en visionær leder, som med en stærk kombination af kommercielt fokus og fokus på omkostningerne fik skubbet SAS over på A-holdet i luftfartsindustrien, lød det mandag aften fra Jacob Pedersen.

Friske trafiktal viste også, at SAS i december havde et fald i passagertrafikken på rutefly målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) på 87,0 pct. i forhold til samme måned året før.

Læs også
Top job