Investor

Markedsoversigt: Mærsk i rekord på rød dag med rentehop

A.P. Møller-Mærsk satte rekord tirsdag, men det var ikke nok til at hive det danske eliteindeks i plus. Som dagen skred frem blev andelen af aktier med faldende kurser større - og C25-faldet blev udbygget.

Det skete i konkurrencen, mellem håbet om, at coronavaccinationer og en amerikansk hjælpepakke vil bidrage positivt til den globale økonomi, mens frygt for stigende smittetal, hårdere nedlukning og uro i USA trak modsat.

Samlet faldt C25 med 1,5 pct. til indeks 1664,55.

- For at starte med det mest iøjefaldende, så har Mærsk fået et par opdaterede analytikeranbefalinger, hvor Berenberg hæver sin anbefaling til "køb" fra "sælg" og JPMorgan peger på Mærsk som et "toppick" indenfor transport, siger seniorrådgiver i Jyske Bank Martin Munk.

B-aktien i Mærsk steg med 3,4 pct. til rekordniveauet 14.900 kr.

På trods af et løftet kursmål for Vestas fra Deutsche Bank til 1630 kr. fra 1350 kr. og uændret "køb", faldt aktien igen.

Tirsdag mistede Vestas 6,3 pct. til slutkursen 1425,50 kr.

Kepler Cheuvreux satte anbefalingen af aktien i Pandora ned til "hold" fra "køb". Kursmålet blev løftet 20 kr. til 650 kr.

- Der er lidt usikkerhed omkring 2021-indtjeningen, siger Martin Munk.

Pandora opjusterede mandag forventningerne til 2020. Tirsdag faldt aktien 4,7 pct. til 610,60 kr.

Blandt sidepapirerne faldt Bang & Olufsen-aktien 4,6 pct. til 36,74 kr. efter regnskabet for det forskudte andet kvartal, Jyske Bank steg 5,1 pct. til 256,20 kr. på en opjustering.

Generelt blæste der positive vinde over bankaktierne. Danske Bank endte 4,3 pct. højere i 111,10 kr., og Nordea steg 3,6 pct. til 52,07 kr.

Lovning om amerikanske hjælpepakker gav rentestigninger i Europa, og den danske rente var tirsdag ikke den, der stak ud.

Tirsdag steg renten på den toneangivende danske tiårige statsobligation med 4 basispoint til minus 0,39 pct. efter mandagens stigning på 3 basispoint. Siden nytår er renten steget 7 basispoint - fra minus 0,46 pct.

Og ved dansk lukketid, lå renten på den amerikanske toneangivende tiårige statsobligation i 1,17 pct., hvilket var 2 basispunkter højere end mandag. Den amerikanske rente vil være steget seks dage i træk, hvis stigningen holder tirsdagen ud. Og siden den 5. januar er renten steget fra 0,95 pct.

Det er tilsagn om mere finanspolitisk stimulus fra den kommende amerikanske præsident, Joe Biden, samt et større salg af statsobligationer, der fortsat sender renterne op.

Tirsdag bød ikke på de store makroøkonomiske nøgletal, og i fraværet af dette tog smittetal, taler fra centralbankchefer og meldinger om stimulus opmærksomheden.

Investorerne kunne tirsdag kigge mod USA og NFIB-indekset, der måler humøret blandt de små erhvervsdrivende. Og det var ikke så godt som ventet.

NFIB-indekset faldt til 95,9 mod et ventet fald ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News på 100,2 i december fra 101,4 i november.

Læs også
Top job