Investor

Aktier i USA: Udsalg i teknologi efter Yellens rentevarsel

Aktiemarkederne i USA faldt tungt tirsdag, da især teknologiaktierne trak kraftigt ned.

Onsdag morgen er der lidt mere optimisme i markedet, idet de store indeksfutures indikerer kursstigninger på 0,3 pct., når markedet åbner i New York senere på dagen.

Tirsdagens kursfald blev udløst af en advarsel fra USA's finansminister, Janet Yellen, som i sin tid var formand for USA's centralbank, om, at renterne måske skal op i tilfælde overophedning.

Det ramte især de højt prissatte teknologiselskaber, mens investorerne omvendt faktisk samlede op i cykliske aktier.

Det brede S&P 500-indekset, faldt derfor 0,7 pct., mens Nasdaq smed hele 1,9 pct. Dow Jones klarede sig en del bedre med et lille plus 0,1 pct.

- Der kom fokus på renterne. Eller rettere Yellen valgte at sætte fokus på renterne. Hun gjorde det måske, fordi hun er bekymret for nogle bobler. For at en del af markedet er blevet for varmt, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Jeg kan ikke forestille mig, at det ikke er overlagt.

Renter udgør rygraden i prissætningen af aktier, når investorerne skal beregne værdien af virksomhedernes fremtidige pengestrømme. I de modeller giver lave renter fremtidens indtjening en højere værdi nu og her, mens højere renter betyder det omvendte.

Og derfor var meldingen fra Yellen den udløsende faktor for kursfaldene.

- Det kan være, at renterne skal stige noget for at sikre, at vores økonomi ikke overopheder. Det kunne forårsage nogle meget beskedne renteforhøjelser, sagde finansministeren til Atlantic.

I S&P 500-indekset endte it-sektoren allernederst med et fald på 1,9 pct., mens cyklisk forbrug og kommunikationsservice smed henholdsvis 1,2 og 0,9 pct. Bedst gik det for råvarer og materialer, som vandt 1,0 pct., mens finansaktierne steg 0,7 pct. Industri gik også op med 0,4 pct.

Det var således de helt store teknologinavne, der stod i kø for at bidrage mest til nedturen i markedet tirsdag, selv om flertallet af dem netop har leveret rekordregnskaber.

Apple bakkede med 3,5 pct., Microsoft tabte 1,6 pct. Amazon mistede 2,2 pct. Alphabet, der ejer Google, smed 1,7 pct. Facebook dalede 1,3 pct. Chipproducenten Nvidia gik ned med 3,3 pct. Og Tesla satte sig 1,7 pct.

- Nu får man rystet træet for nogle af de allerdyreste vækstaktier. Investorerne sælger vækst og køber i stedet værdi. De køber det cykliske, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Medicinalkæmpe Pfizer blev heller ikke rigtigt belønnet for en opjustering, da aktien kun steg 0,3 pct. Regnskabet for første kvartal blev ellers løftet af et stærkt salg af coronavacciner, og i år venter Pfizer nu en vaccineomsætning på omkring 26 mia. dollar, mens koncernen tidligere havde skønnet et salg på 15 mia. dollar.

Pfizer hævede derfor også forventningerne til det ordinære overskud per aktie til 3,55-3,65 dollar fra tidligere 3,10-3,20 dollar, mens årsomsætningen nu ses blive mellem 70,5 og 72,5 mia. dollar mod tidligere 59,4-61,4 mia. dollar.

Der var dog gevinst til en anden af tirsdagens opjusteringer. Sygekassen og apotekerkæden CVS Health vandt 4,4 pct., da koncernen nu venter en ordinær indtjening i 2021 per aktie på 7,56-7,68 dollar. Tidligere var forventningen 7,39-7,55 dollar. Opjusteringen kom ligesom Pfizers i kølvandet af et stærkt første kvartal.

Det gik også godt for Dupont de Nemours, som leverer materialer til byggeri og bilproduktion. Et bedre end ventet regnskab for første kvartal og en prognose over konsensus på Wall Street gav aktien et løft på 1,6 pct. Også selv om Dupont pointerede, at koncernen oplever flaskehalse.

Analysevirksomheden Gartner hev dog flest stik hjem i S&P 500-indekset tirsdag og toppede med en fremgang på 14,2 pct. Det justerede resultat per aktie var i 2,0 dollar næsten dobbelt så godt som ventet i 1,05 dollar, og Gartner lagde på baggrund af stærk efterspørgsel og omkostningskontrol desuden lidt mere end 50 pct. oveni i sin indtjeningsprognose for 2021 til nu et resultat per aktie på 6,25 dollar.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.