Nordea-direktør: Stigende antal indberetninger til SØIK
Hvidvaskning, skatteunddragelser, terrorfinansiering eller andre former for lovovertrædelser er ikke overaskende ikke blandt aktiviteter, Nordea ønsker at bidrage til.
Det blev slået fast både i Stockholm og på pressemødet i København af den øverste ansvarlige for Danmark, Peter Lybecker.
I årenes løb har det dog givet øget opmærksomhed i Nordea Danmark.
- Vi har i 2015 leveret 1.000 sager til Bagmandspolitiet, SØIK, og i år tror jeg, vi kommer op på 1.600 sager, oplyste direktør Peter Lybecker og direktøren for personal banking Danmark, Torben Lausten, på pressemødet i København.
Peter Lybecker understregede, at det stigende antal ikke skyldtes, at der er flere kunder, der snuppes, men at nettet, der bruges til at fiske efter mistænkelige transaktioner bliver mere finmasket - får flere variabler at kigge efter. I skrivende stund består "nettet" af 30 såkaldte scenarier, som der undersøges for.
- Klart flere end for et par år siden og maskerne vil stige i antal også fremadrettet, forudser Peter Lybecker.
- Nogle vil komme til og andre falde fra.
Det blev understreget, at banken ikke må underrette kunden og derfor ikke ved, hvor mange af de indberettede sager, der fører til action fra Bagmandspolitiet. Kunderne ved heller ikke, at de bliver indberettet.
I forbindelse med Panama-undersøgelsen, oplyser Peter Lybecker, at det glæder ham, at ingen af de danske eller danskrelaterede kunder, der er med i undersøgelsen, har unddraget sig skat.
- Seks danskere bosiddende i Danmark og 17 danskere bosiddende uden for Danmark har været med i undersøgelsen, og det er glædeligt fra en dansk vinkel at konstatere, at vi har fået tilfredsstillende dokumentation for, at de har betalt skat, oplyste Lybecker.
Panama-undersøgelsen konkluderer blandt andet, "at NBSA (Nordea Luxembourg) har tilbudt administrative ydelser til kunder, men der er hverken fundet bevis for, at medarbejdere har initieret oprettelse af offshore-konstruktioner, eller at de proaktivt har bidraget til kunders eventuelle skatteunddragelse".
Det, der ligger i "proaktivt" er ifølge direktør Peter Lybecker:
- Vi har ikke haft et koncept, og der har ikke kunnet findes et eneste eksempel på, at vi har opfordret kunder til at lave et offshore selskab, forklarer han til Ritzau Finans.
Men han erkender, at Nordea har hjulpet kunderne med at give instruktioner til Mossack Fonseca og hjulpet kunderne med at kunne betale fees til dem eller andre rådgivere.
- Det afgørende er, vi ikke har haft en kultur, hvor vi aktivt går ud og sælger de her produkter, fastslår han.
Samlet set vurderer han, at det ser godt ud, når Nordea har testet for skatteunddragelse i undersøgelsen.
- Vi har 68 kunder (ud af 137 offshorekonstruktioner, red.), hvis konti er blokeret for nærmere undersøgelse og dokumentation.
Det, der er ifølge Peter Lybecker er svagheden i det, som Nordea har gjort er, at banken ikke har set den endelige dokumentation (for at der betalt skat) på samtlige kunder.
Ritzau Finans
/ritzau/FINANS