Iværksættere fodrer børsrobot med 200.000 kr. - nu skal pengene yngle
Det næste halve år vil to iværksættere teste robothandel - målet er et afkast på mellem 35 og 40 pct.
Professionelle investorer og spekulanter har i årevis benyttet lynhurtige robotter til handle på børsen, særligt i USA. Robothandlen har også vundet indpas herhjemme, og i dag udgør den såkaldte algoritmehandel 50 pct. af den samlede børshandel. Men nu er også private begyndt at stoppe penge i robottens mund.
Blandt andre Erik Bork og Christian Jain Kongsted.
De to journalistuddannede iværksættere står bag portalen daytrader.dk, hvor de siden 2015 har dedikeret sig til kortsigtet spekulation og kastet sig ud i det ene eksperiment efter det andet i forsøget på at skabe ekstraordinære afkast.
Nu har de så smidt 200.000 kr. i en robot, som skal handle automatisk baseret på nogle algoritmer, der historisk har klaret sig godt. For det er langt fra alle algoritmerne, der har leveret afkast, og derfor er robothandel også behæftet med enorm risiko.
»99,9 pct. af de algoritmer, som er tilgængelige for private, taber faktisk penge over en længere tidsperiode,« siger Erik Bork.
Men efter lang tids research mener de at have fundet to algoritmer, som kan få deres penge til at yngle.
Den ene robot har handlet i markedet siden marts 2014 og har på imponerende vis skabt et positivt afkast i 28 af 30 måneder. Havde man investeret i robotten fra dag et og geninvesteret hele afkastet, havde man med renters rente fået et afkast på 871 pct.
Den anden robot har foretaget 3.043 handler i valutakrydset mellem britiske pund og canadiske dollars. 2.619 af handlerne var med profit. Til gengæld tabte robotten mere i de tabende handler (827 kr.), end den vandt i de vindende handler (258 kr.) Samlet har det givet et afkast på knap 18 pct. i år.
De to spekulanter vil i første omgang teste robotterne i et halvt år, og målet er at skabe et afkast på mellem 35 og 40 pct.
Erik Bork og Christian Jain Kongsted lægger ikke skjul på, at den form for spekulation er risikofyldt. Selv har de fået hjælp af den danske trader Heine Andersen. Han har gennemgået flere end 1.000 algoritmer, og på den baggrund fandt han to, som var værd at investere i. Han testede valuta-robotterne med det resultat, at han på 10 måneder fik et afkast på 118 pct.
Senere i dag taler Investor med Christian Jain Kongsted om risikoen, og om hvorvidt robothandel er egnet til den private investor: Interview med Christian Jain Kongsted