USA mangler 14,5 mio. tønder olie
Olieprisen snittede torsdag aften 50 dollars, efter at amerikanerne offentliggjorde overraskende tal for olielagrene.
Der er væsentligt mere lavvandet i amerikanernes olielagre, end investorerne havde ventet. Da lagertallene blev offentliggjort torsdag aften, reagerede markedet straks efter ved at sende prisen på en tønde Nordsøolie op med 3,5 pct., så prisen kortvarigt smuttede over 50 dollars. Fredag morgen er prisen 49,5 dollars.
De amerikanske olielagre faldt med 14,5 mio. tønder, mens analytikerne på forhånd havde ventet en stigning på mellem 600.000 og 1 mio. tønder. Det er det største fald i olielagrene siden 1999. Udbuddet er altså væsentligt lavere, end man på forhånd havde regnet med.
En stor del af faldet i olielagrende skyldes orkanen Hermine, skriver Financial Times.
Prisstigningen kommer efter en periode med store udsving, og for bare en uge siden var en tønde nede 45,3 dollars.
Det er blot en måned siden, at prisen var helt nede i 42 dollars pr. tønde. Men prisen er sidenhen blevet presset op, bl.a. af rygterne om, at de olieeksporterende lande i Opec-samarbejdet har planer om at fastfryse olieproduktionen.
Men ifølge råvareanalytiker Jens Nærvig Pedersen fra Danske Bank er der grænser for, hvor meget mere de rygter kan drive prisen op.
»Vi har hørt den sang før. I april var olieproducenterne inviteret med til et ekstraordinært møde for at snakke om en fastfrysning af produktionen. De endte med ikke at blive enige om noget, fordi Iran, der Iran er i gang med at øge produktionen, efter at sanktionerne mod dem blev fjernet, ikke vil tilslutte sig,« sagde Jens Nærvig Pedersen, da Investor talte med ham tidligere på ugen.
Dertil kommer, at en fastfrysning kun vil have begrænset effekt.
»Stort set alle olieproducenter i verden producerer alt det det olie, det overhovedet kan betale sig for dem. Så hvis de bliver enige om at fastfryse produktionen, bliver de egentlig bare enige om at bevare status quo.«
Investeringsøkonom Per Hansen hos Nordnet forventer, at olieprisen har fundet et naturligt leje omkring de 50 dollars.
»Det er stadig de gammelkendte faktorer, som driver olieprisen. Der er for mange varer at sælge, og efterspørgslen og den globale økonomi udvikler sig i et for adstadigt tempo, til at det for alvor flytter olieprisen til et nyt niveau,« siger Per Hansen.