Investor

Synkront globalt opsving trækker aktier op i 2017

Artiklens øverste billede
Teis Knuthsen er investeringsdirektør i Saxo Privatbank.

Globale aktier steg med 10,7 pct. målt i danske kroner i 2016 (9 pct. målt i lokal valuta), og siden lavpunktet i februar er globale aktier steget med mere end 30 pct. På obligationssiden steg lange obligationer med omkring 4 pct., mens globale high yield obligationer og emerging markets obligationer steg med mere end 10 pct.

Det foregående investeringsår endte dermed som et vanskeligt, men ikke utilfredsstillende, år. Langt størstedelen af årets afkast på aktiemarkederne kom i de sidste syv uger, hvilket endnu en gang har understreget vigtigheden af en disciplineret tilstedeværelse på markederne. Det seneste år har ligeledes tjent til at understrege, at der er forskel på politik og finans, og at politiske dommedagsprofetier ikke nødvendigvis omsættes til kraftige kurstab.

Det er naturligt, at man med et nyt år ønsker at viske tavlen ren og starte på en frisk. I praksis vil flere af det sidste års dominerende temaer dog fortsætte ind i det nye år, og nye tendenser vil kun langsomt blive tydelige.

Sidste år bød på markante ændringer indenfor tre økonomiske temaer, der fortsætter ind i 2017 med uformindsket styrke. Det første, og største, tema er skiftet fra stagnation til vækst, hvor vi står midt i et synkront opsving i den globale økonomi, med deltagelse af samtlige større regioner. Denne bevægelse trækker en opjustering af økonomiske prognoser, samt af forventningerne til virksomhedernes indtjening.

Det andet tema er et skifte fra disinflation til inflation. Det er i min vurdering ikke sandsynligt, at inflationen ikke vil stige i år, idet såvel råvarepriser som lønninger peger på moderat stigende priser.  Ledende centralbanker har længe ønsket sig højere inflation, men ikke desto mindre er dens ankomst en udfordring.  Dette gælder ikke mindst i Europa, hvor en diskussion om tilbagetrækning af stimulans fra ECB ligner et uundgåeligt stresspunkt senere i år. Stigende inflation omsættes normalt til stigende renter, men giver også et pres på de mere defensive, rentefølsomme aktiesektorer, som f.eks. forsyning.

Endelig ligger der et tredje tema i skiftet fra pengepolitisk stimulans til finanspolitisk stimulans. Denne rotation er mest åbenlys i USA, men også for Europa er der bevægelse, og for de store lande som helhed vil 2015 fremstå som det sidste år med en egentlig restriktiv finanspolitik. Dette giver en bedre balance i den økonomiske politik, understøtter cykliske aktier, men øger ligeledes inflationspresset.

Disse tre temaer er tydelige nok til at de bør tjene som en investeringsmæssig rettesnor for de kommende måneder. Konklusionen fra min stol er således en anbefaling om at overvægte aktier og undervægte obligationer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.