Trump – op eller ned?

Som investor i de finansielle markeder er der nok at tænke på. Uanset om vi er tilhængere eller skeptiske overfor Trump, er det en realitet, at en ny præsident for verdens største økonomi er indsat. Faktum er også, at han er uden politisk erfaring, og at de seneste udmeldinger klart har vist, at han er klar til at gennemføre mange af de valgløfter, som han præsenterede under valgkampen.
De finansielle markeder reagerer nu med fald, efter de kraftige stigninger siden 9. november, hvor Trump blev valgt ind. Er der nogen forklaring på dette? Forventningerne var, at Trump efter indsættelsen ville gennemføre alle positive økonomiske tiltag såsom investeringer i infrastruktur, mindre regulering og skatte rabat for at tiltrække kapital tilbage til USA. Samtidig var opfattelsen, at de tiltag som handelskrig med Kina, byggeri af mur til Mexico, afskaffelse af handelsaftaler (TTIP) nok ikke ville blive gennemført.
Efter 10 dage i embedet tegner der sig nu et billede af, at præsidenten er klar til - og har senatets opbakning til - at gennemføre/realisere sine valgløfter. I Storbritannien har Theresa May lagt op til en hård brexit. Samtidig er der en række vigtige valg i Europa under opsejling i både Holland, Frankrig og Tyskland. Holland starter i marts, hvor kandidaten Wilders står stærkt som repræsentant for det eurokritiske Frihedsparti. Marine Le Pen i Frankrig er også skeptisk overfor EU, og Merkel er svækket på grund af de mange flygtninge, som Tyskland tog/tager imod. Så der er lagt op til mulige politiske overraskelser i 2017.
Med hensyn til de økonomiske nøgletal, ser det derimod rigtigt godt ud. Global Consumer Confidence eller forbrugertillidsindikatoren, viser gode takter. Virksomhederne opgraderer deres profitforventninger, arbejdsløsheden er faldende og inflationen er let stigende. Men en ustabil politisk situation fulgt op af protektoniske tendenser kan dog hurtigt ændre de gode nøgletal.
Er det derfor tiden til at reducere risikoen i porteføljen? Der er principielt to risici, som skal vurderes: Risikoen for at tabe penge – mod risikoen for at miste en mulighed for at tjene penge. Det er ufatteligt svært at time markedet, og en god diversificeret portefølje med langsigtede afkastforventninger, er den bedste løsning for de fleste investorer. Med en forventning om et stigende renteniveau, er obligationer ikke den bedste investering. Investorer skal finde andre løsninger for at reducere volatiliteten i porteføljen. Det kan opnås med ETF som fokuserer på lav volatilitet. Strukturede produkter kan ligeledes være særdeles fordelagtige sammenlignet med obligationer. Med hensyn til aktier anbefales det, at investere i virksomheder indenfor teknologi, internethandel, automobilindustrien, som også solgte et rekordstort antal biler i 2016. Den trend forventes at fortsætte i 2017.
Den europæiske vækst fortsætter de positive takter, og for første gang siden 2008 var væksten i bruttonationalproduktet højere end i USA. Ud af dette er det måske tiden til at investere i europæiske small cap aktier. I 2016 gav amerikanske small cap index et afkast på mere end 20 pct., hvor det europæiske index lå på under 10 pct. Med stigende vækst, uden at det imponerer, er tiden nu kommet til Europa. Emerging markets er også attraktivt, udover Kina er Indien også interessant. Alene over de næste 10 år, forventes det at arbejdsmarkedet vokser med 150 millioner nye arbejdere. De vil alle ønske at købe vaskemaskiner, internet og elektronik.
Med det lave renteniveau er virksomheder med god dividende stadige attraktive. Men fokusér på virksomheder som ikke nødvendigvis har det højeste udbytte i procenter, men derimod på virksomheder, som har vist evne til at øge dividendeudbyttet over de senere år. Så selv om verden er af lave er der stadig mange muligheder. Som konklusion, må vi håbe på at politikerne ikke ødelægger festen og overlader væksten i samfundet til virksomheder og de gode takter som nu kan spores efter den finansielle krise