Investor

Vækst og indtjening driver globale markeder til nye rekorder

Artiklens øverste billede
Teis Knuthsen er investeringsdirektør i Saxo Privatbank.

I fredags satte alle fire toneangivende amerikanske aktieindeks nye rekorder, og S&P500, Dow Jones, det teknologitunge Nasdaq, samt small cap indekset Russel 2000, brød alle igennem tidligere toppe. År-til-dato er de fire indeks steget med henholdsvis 3,7%, 2,8%, 6,6% og 2,4%. Det seneste år ligger stigningerne på henholdsvis 26,9%, 30,2%, 33,9% og 45,0%.

Også globale aktier brød igennem til et nyt rekordniveau i fredags, da MSCI Word indekset omsider passerede den tidligere top fra maj 2015. Målt i danske kroner er MSCI Word steget med 2,9% i år, og 32,0% det seneste år. Endelig er også danske aktier igen på rekordniveauer, og C20CAP er steget med 4,8% i år, og 20,8% det seneste år. Til sammenligning har lange danske obligationer tabt 0,2% i år, og er blot steget med 2,0% det seneste år.

En ikke ubetydelig del af de her omtalte stigninger har fundet sted efter det amerikanske præsidentvalg i november sidste år, hvilket har fået mange kommentatorer til at tale om et ”Trump rally”. Dette er dog en forsimpling. Det er rigtigt, at præsident Trump har lovet en ikke ubetydelig lempelse af den amerikanske finanspolitik, ligesom hans America First fokus vil kunne være understøttende for de mindre selskaber, der først og fremmest er rettet mod det amerikanske hjemmemarked. Men hans økonomiske politik er indtil videre ikke særlig præcist beskrevet, ej heller implementeret, og den tidlige embedsperiode er først og fremmest præget af kontroverser med omverdenen. At dette skulle være et ”Trump rally” harmonerer således ganske dårligt med, at også emerging markets aktier har klaret sig godt i år, og efter en stigning på mere end 7% målt i danske kroner ligger noget foran andre markeder.

De to primære drivkræfter bag de positive markeder er først og fremmest en langt mere positiv udvikling i den globale økonomi end mange havde forventet, samt fremgang for virksomhedernes indtjening. Det bør nu stå rimelig klart, at nedgangen i global økonomisk aktivitet i 2015 og i dele af 2016 mest af alt var en lagerkorrektion provokeret af kraftigt faldende energipriser. Dette stød ligger nu bag os.

Samtidigt melder virksomhederne igen om stigende indtjening, og i den aktuelle regnskabssæson har mere end 70% af amerikanske og japanske selskaber klaret sig bedre end forventet. For europæiske selskaber er tallet noget lavere, på lidt over 50%, hvilket også er med til at forklare hvorfor europæiske markeder er blandt de svageste af de globale markeder.

Vi nærmer os snart en forventelig top i accelerationen i den økonomiske vækst, men endnu tyder ikke meget på at en vækstnedgang er nært foranstående. Derfor bør man generelt vente yderligere stigninger i de globale markeder, båret frem af især cykliske sektorer som industri, IT og finans. Sundhedssektoren, der var alles kæledægge til og med 2015, kan nok ikke komme på podiet igen foreløbigt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.