De finansielle markedet sætter rekord efter rekord. Hvad nu?

De sidste måneder efter Trump blev valgt, har været en sand fest på de finansielle markeder. De europæiske indeks er alle i positivt territorium set over de sidste tre måneder. Det danske indeks C20 er også godt fremme, med over 10 pct. stigning i lighed med DAX, DOW Jones.
Mange investorer overvejer derfor om aktiefesten kan afblæses og hvornår den næste korrektion kommer. Selvom om markedet er blevet meget dyrt, betyder det ikke nødvendigvis at festen ikke fortsætter. Set over de sidste 30 år har der været flere perioder, hvor aktierne var dyrt fastsatte, men fortsatte med at stige. Det skyldes naturligvis, at investorerne har høje forventninger til fremtiden og mange af nøgle tallene er også positive. Derfor er anbefalingen, at når aktie kurserne falder, at der selektivt købes op i aktier. De globale finansindikatorer er gode og der er derfor grund til at tro, at de positive takter fortsætter ind i andet kvartal. Det europæiske vækstskøn for 2017 er også positivt.
Men fakta er at markedet for aktier generelt er overkøbt og den politiske agenda er ret usikker.
Mange investorer tror, de kan time markedet. Men jeg har ikke mødt en investor eller en finansrådgiver, som kontinuerligt kan forudsige markederne. Derfor er den langsigtede investering politik at foretrække. Hvis vi forudsætter at markederne stiger med 5-10 pct. over de næste 4-6 måneder, mister man denne upside, såfremt man sælger aktier nu. Såfremt der så er et markedsfald på 10-15 pct., er det usandsynligt, at man kommer ind igen på bunden.
Det vigtigste er derfor at fokusere på forhold, som kan påvirkes og er under kontrol. Her menes aktivfordelingen og udvælgelsen af investeringer som anses som gode under de nuværende og fremtidige scenarier. Vi ser ikke, at ECB er klar til at hæve renterne i modsætning til USA. Brexit har ikke så meget momentum længere, men vi tror, at pundet bliver yderligere svækket. Det kan igen lede til øget inflation i Storbritannien.
Kinas vækstskøn på 6,5 pct. er faktisk ganske godt og giver en vis stabilitet. De europæiske bankers situation er forbedret, og bankobligationer er attraktive selv om Deutsche Bank har annonceret en kapitalforhøjelse. Dette ses faktisk også som et positivt tegn. Den europæiske inflation er stigende, og det får en effekt på et tidspunkt. Når det sker, kan renteniveauet stige meget hurtigt. Det vil få en negativ indflydelse på obligationer, hvorfor de skal være undervægtet i porteføljen.
Følgende sektorer ses som attraktive for aktie investeringer; Energi, forbrugsaktier, og informationsteknologi. Her gælder det naturligvis om at finde selskaber med høj kvalitet, og gerne aktier som også har en god dividende. Internetsikkerhed er et område i stærk vækst og forventes at vokse med 7,5 pct. årligt frem til 2020. For at få en spredning anbefales at finde fonde som dækker dette tema.
Men som konklusion; tjek fordelingen af dine aktier og de enkelte investeringer, klap hesten, hav is i maven og behold dine aktier, selvom det er sandsynligt, at det vil komme en korrektion på et tidspunkt i 2017.