Investor

Mens vi venter på højere renter og aktie korrektionen

Artiklens øverste billede
Steen Foldberg, direktør i formueforvalteren Julius Bär

Kurserne på aktiemarkederne fortsætter den positive trend, men hvor længe?  Og selvom de seneste dage også viser, at skyerne ikke gror ind i himlen, så er de fleste indeks positive for året. Nøgletallene ser også stadig gode ud.

Men flere markedsdeltagere er enige i, at der kommer en korrektion. Obligationsejere må også begynde at vænne sig til at centralbankerne før eller siden stopper med at støtteopkøbe obligationer. Da det er uendelig svært at time markedet, er det bedre at fokusere på langsigtede investeringer eller reducere risikoen i porteføljen. Aktiemarkedernes volatilitet er meget lavt i øjeblikket. Det udtrykkes også i det indeks som kaldes VIX. Dette indeks giver et godt indtryk af, hvor nervøst markedet er på et givet tidspunkt.

Her er et par forslag til, hvad en investor kan gøre: 

Såfremt porteføljen indeholder enkelte store aktiepositioner, kan der med fordel sælges en såkaldt covered call. Det betyder, at der aftales at sælge en del eller hele aktiepositionen typisk til en højere pris i fremtiden. F.eks. om tre eller seks måneder. Hermed kan også opnås en præmie, som betales ved indgåelse af kontrakterne. Hvis prisen stiger til den aftalte pris eller højere på aktien, så overdrages aktien. Det betyder, at aktieejeren har begrænset sin upside. Lad mig give et eksempel: En aktie koster i dag 100 kroner. Investoren aftaler at sælge aktien i september til kurs 105. Samtidigt modtages en nettopræmie på 2 pct. Såfremt aktiekursen ikke er steget med de 5 pct., beholder investoren aktierne og har stadig præmien på de 2 pct. Dette kan være en god måde at få porteføljen balanceret på og stadig opnå et afkast.

Der findes også en del hedgefonde, som kombinerer køb og shortsalg af aktier for dermed at reducere risikoen og opnå et stabilt afkast. Disse kan være fordelagtige som en ekstra spredning i porteføljen.

Selvom der er usikkerhed med hensyn til næste korrektion, er det vigtigt at krydre porteføljen med nye og diversificerede investeringer. Dvs. investeringer med en tidshorisont på 5-10 år. Et eksempel på et sådant tema, som de fleste kender, er den stigende forurening.

Specielt i Danmark og Europa er vi langt fremme, mens Kina er langt bagefter. Kina økonomiske vækst gennem de sidste 30 år er sket på bekostningen af miljøet. Luft, vand og jordforurening er vidt udbredt. Brugen af kul som energi, udgør 22 pct. af luftforureningen, mens udstødningsgasser udgør 31 pct. ifølge Beijings miljøagentur.

Den kinesiske regering har derfor siden 2011 bragt forurening på agendaen. Det betyder, at Kina i dag har udviklet sig til at være den største investor i ny energi. Kina has også lavet en plan, således at i 2020, skal alle større byer have kloakker. Samtidig skal vandforbruget reduceres med 23 pct. frem til 2020. Alt i alt en række store investeringer, som er påbegyndt, og som tager rigtigt fart i de kommende år.

Dette er naturligvis bare et eksempel på, hvorledes man kan forsøge at fange nye trends og investeringsmuligheder.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.